Teroristični napad v Istanbulu

Napadalec, ki je pobil najmanj 39 ljudi, je v klubu pustil puško

G.G./STA
1. 1. 2017, 08.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Dobro uro po polnoči je v nočni klub Reina v Istanbulu vstopil v oborožen moški in začel streljati. Ubil je najmanj 39 ljudi, ranjenih pa je okoli 70. Turški premier Binali Yildirim je pojasnil nekaj okoliščin dogodka.

Profimedia
Turčija žaluje, mnogi so izgubili svojce in prijatelje.
Na ministrstvu za zunanje zadeve so povedali, da med žrtvami napada po prvih podatkih ni slovenskih državljanov.

Nekateri mediji so na podlagi prič pisali, da je bil napadalec oblečen v "božička". Yildirim pravi, da to ne drži. Je pa napadalec v klubu pustil puško. 

Doslej so identificirali 21 žrtev. Med ubiti je najmanj 16 tujcev in pet turških državljanov. Večinoma gre za tujce iz več arabskih držav - Savdske Arabije, Maroka, Libanona in Libije.

Strelec je še vedno na prostosti, policisti pa ga iščejo. "Iskanje terorista se nadaljuje. Upam, da ga bomo kmalu ujeli," je dejal turški notranji minister Suleyman Soylu.

Župan Istanbula Vasip Sahin je napad označil za terorističnega. Povedal je, da je napadalec okoli 1.15 vdrl v klub in streljal po ljudeh, potem ko je na vhodu v klub ubil policista in civilista. Streljanje se je končalo, ko so v klub vdrle posebne policijske enote, a je storilec pobegnil.

Profimedia
Policisti so zavarovali območje pred klubom Reina.

Je bilo napadalcev več?

Nekateri mediji so poročali, da je bil napadalec oblečen v božička, kasneje pa, da v črno, saj je kasneje prišel na dan posnetek nadzorne kamere na vhodu v klub, v katerem je videti moškega v črnem, ki strelja na ljudi, nato pa izgine v njegovo notranjost. Čeprav oblasti zaenkrat govorijo o enem napadalcu, pa so priče povedale, da je bilo strelcev več.

Profimedia
Svojci umrlih pretreseni zapuščajo Center za forenzične preiskave v Istanbulu.

Erdogan: "Povzročiti želijo kaos v naši državi"

Na napad se je med prvimi odzval turški predsednik Tayyip Recep Erdogan. "S temi ostudnimi namernimi napadi na mir in civiliste želijo uničiti moralo in povzročiti kaos v naši državi," je dejal Erdogan in dodal, da se bo Turčija še naprej borila proti terorizmu in da bodo storili vse za varnost državljanov in regije.

Napad se je zgodil po krvavem letu za Turčijo, kjer je bilo v Istanbulu, pa tudi v več drugih krajih po državi, v terorističnih napadih kurdskih skrajnežev in džihadistov Islamske države ubitih več sto ljudi.

Profimedia
Prestižni klub Reina.

Klub Reina, ki je bil tarča napada, je eden največjih in najbolj prestižnih klubov v tej večmilijonski turški metropoli, kjer se zbira sekularna turška elita. Leži ob obali Bosforskega kanala na evropski strani mesta. V času napada je bilo v klubu okoli 700 do 800 ljudi, ki so praznovali vstop v novo leto.

Profimedia
V času napada je bilo v klubu Reina okoli 700 ljudi.