Dogodki leta

FOTO: Slovenija v letu 2017

mk
1. 1. 2017, 07.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Tokrat ob fotografijah predstavljamo nekaj izbranih dogodkov in pomembnejših obletnic, ki bodo obeležili prihodnje leto v Sloveniji.

STA
Prihodnje leto se bodo zamenjali kar štirje od devetih ustavnih sodnikov, ki so bili v tej sestavi velikokrat obtoženi pristranskega odločanja in prekoračitve pooblastil.

17. januarja bi nova predsednica Zdravniške zbornice lahko postala Zdenka Čebašek Travnik, ki je v prvem krogu dobila največ glasov:

Bobo
Izpostavila je umazane igre pri volitvah v ozadju in potrebno skrb za mlajše zdravnike, ki jih okostenele strukture v zdravstvu zapostavljajo.

14. maja bo minilo 25 let, odkar je mesto predsednika vlade od Lojzeta Peterleta prvič prevzel Janez Drnovšek: 

Bobo
Takratnega decembra 1992 pa je prvi predsednik državnega zbora postal Herman Rigelnik (v ozadju).

Bobo
V drugi polovici prihodnjega leta nas čakajo tudi predsedniške volitve, kjer bo Borut Pahor velik favorit za svoj drugi in s tem zadnji mandat.

Volilna kongresa bosta prihodnje leto imeli tudi stranki Desus in SDS:

Bobo
Karl Erjavec, ki Desus vodi že od leta 2005, in Janez Janša, ki je na čelu stranke dlje kot vsi ostali predsedniki parlamentarnih strank skupaj, si lahko februarja in maja obetata nova mandata.

Bobo
Naslednje leto gre pričakovati tudi odločitev arbitražnega sodišča glede meje s Hrvaško, ki že zdaj ne želi priznati odločitve tudi glede meje v Piranskem zalivu (na sliki).

V pričakovanju morebitnih novih množičnih prihodov beguncev je vlada pripravila zakon o tujcih, ki krši šest mednarodnih konvencij, tri evropske zakone in našo ustavo:

Bobo
V proceduro bi ga lahko vložila prihodnje leto.

Bobo
30. oktobra bomo obeležili petstoto obletnico reformacije v Sloveniji, njen nosilec na Slovenskem je bil Primož Trubar.

Prihodnje leto naj bi vlada začela z izgradnjo prepotrebnega drugega tira:

Bobo
Zaradi vseh okoliščin nad projektom še vedno visi sum o iskrenih in ne koruptivnih namenih nekaterih vpletenih.

Bobo
Prihodnje leto se bodo zamenjali tudi veleposlaniki v nekaterih ključnih prestolnicah, med njimi v Washingtonu (veleposlaništvo na sliki), Berlinu in na Dunaju.

Leto naj bi obeležilo tudi iskanje rešitve glede delavske zakonodaje:

Bobo
Bo ministrstvo za delo končno zmoglo spisati zakon, ki bo preprečil izkoriščanje delavcev in povečal inšpekcijski nadzor?

Bobo
21. decembra bo minilo 10 let od odprave nadzora na mejah in območja prostega gibanja zaradi vstopa v schengensko območje, kar pa z vzponom nacionalizma postaja vse bolj vprašljivo.

Bobo
Danes mineva deset let, odkar je Slovenija kot 13. članica EU vstopila v območje evra in se poslovila od nacionalne valute tolar.