Janša z vojaki v cerkvi

Čigavi vojski pripadajo vojaške uniforme v cerkvi?

žk
31. 12. 2016, 20.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Alternativno proslavo ob dnevu samostojnosti in enotnosti, ki jo je pripravila SDS, so zaznamovali tudi možje v uniformah.

Bobo
Janez Janša je bil slavnostni govornik na proslavi na Ravnah na Koroškem.

Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve vodi Aleš Hojs, njegovi uniformirani člani pa se praviloma pojavljajo na dogodkih, ki jih organizira stranka SDS.

Šestindvajsetega decembra smo Slovenci praznovali dan samostojnosti in enotnosti. Uradna proslava, ki se je je udeležil skoraj ves državni vrh, je bila v Cankarjevem domu. Kot pa je v naši državi že običajno, se del politike raje odloča za organiziranje alternativnih proslav. Tako je občinski odbor SDS z Raven na Koroškem v sodelovanjem z Združenjem za vrednote slovenske osamosvojitve že v četrtek, 22. decembra, organiziral alternativno obeležitev dneva samostojnosti in enotnosti z naslovom Pojmo Sloveniji za 25 let. Slavnostni govornik na prireditvi je bil predsednik SDS Janez Janša.

Domoljubno

Veliko razburjenja je povzročila skupina moških, ki so se leta 2013 v Šentjoštu nad Horjulom ob maši za žrtve komunizma oblekli v domobranske uniforme. 

Osrednja prireditev se je odvila v veliki dvorani kulturnega doma Ravne na Koroškem, kjer so veliko govorili in tudi kakšno domoljubno zapeli. Beseda je tekla o osamosvojitvi, o pomenu bojev na mejnem prehodu Holmec leta 1991 in o tem, koliko lepih starih izrazov pozna slovenščina. Kot so zapisali poročevalci z dogodka, je bila dvorana premajhna za vse obiskovalce.

Možje v uniformah

Da je bilo ozračje primerno domoljubno, je poskrbela še četa veteranov, šlo naj bi za 1. četo 62. koroškega odreda TO, ki je sodelovala v bojih pri Holmcu. No, v resnici je šlo za osem članov te čete, ki so se, oblečeni v maskirne uniforme z oznakami Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO), pojavili tako na osrednji prireditvi v kulturnem domu kot na sveti maši, namenjeni domovini, ki jo je daroval duhovnik Boštjan Lenart.

Polemike

VSO
Ponazoritve postroja 17. decembra so se udeležili Janez Janša, Igor Bavčar, Lojze Peterle in Milan Zver.

Fotografije mož v vojaških uniformah sredi cerkve so se hitro pojavile v javnosti in znova sprožile številne polemike. Ali SDS prek Združenja VSO ustanavlja paravojaško enoto? Ali je nošenje uniform v Sloveniji dovoljeno še komu drugemu razen uradnim vojaškim formacijam? Se spodobi v uniformi in v formaciji stati sredi maše v cerkvi?

Zakonodaja dovoljuje

Zakonodaja je na tem področju sicer precej nedorečena, a uporaba uniform ni prepovedana. Dogodkov, kjer so se organizirani posamezniki pojavljali v uniformah, je bilo pri nas že več. Tako se je uniformirana enota VSO prvič postrojila že leta 2014 v Kočevski Reki. Na isti lokaciji so letos 17. decembra ponazorili prvi postroj na prireditvi Prihodnost pripada pogumnim. Več deset mladeničev je strumno stalo v vrsti v maskirnih uniformah na prireditvi, na kateri so v prvi vrsti stali Janez Janša, Igor Bavčar, Lojze Peterle in Milan Zver. A ne pozabimo, da uniform zagotovo ne bo manjkalo niti čez nekaj dni v Dražgošah, le oznake bodo drugačne.