Konec evakuacije

Sirska vojska razglasila zmago nad Alepom

M.K./STA
22. 12. 2016, 21.06
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Sirska državna televizija je danes poročala, da se je po tednu dni končala evakuacija civilistov in upornikov iz vzhodnega dela Alepa.

Profimedia
Z odhodom zadnjih štirih avtobusov s civislti in uporniki je sirska vladna vojska ponovno zavzela popoln nadzor nad mestom.

Kot je poročala, so zadnji štirje avtobusi prispeli južno od Alepa. Sirska vojska je nato potrdila konec evakuacije in sporočila, da je prevzela popoln nadzor nad mestom.

Konec evakuacije je potrdil tudi Sirski observatorij za človekove pravice.

Poveljstvo sirske vojske je sporočilo, da je sedaj to nekoč največje sirsko mesto v celoti pod nadzorom sirske vojske, potem ko so ga "osvobodili iz rok teroristov ter po odhodu tistih, ki so bi bili še tam", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Ta zmaga pomeni strateški preobrat v vojni proti terorizmu in kaže na zmožnost sirske vojske in njenih zaveznic, da zmagajo v boju proti terorističnim skupinam ter postavlja temelje za novo fazo pri izgonu teroristov s celotnega ozemlja Sirije," so še zapisali.

Zavzetje Alepa - ki je bilo od leta 2012 razdeljeno na vzhodni del pod nadzorom upornikov in zahodni pod nadzorom vladnih sil - pomeni največjo zmago režima sirskega predsednika Bašarja al Asada od začetka konflikta marca leta 2011, hkrati pa tudi največji poraz za upornike.

Pred objavo je sirski predsednik Bašar al Asad danes dejal da "osvoboditev Alepa ni samo zmaga za Sirijo, temveč tudi za tiste, ki so resnično prispevali k boju proti terorizmu, predvsem Rusijo in Iran".