Po napadu v Berlinu

Merklova ponosna ob mirnem odzivu nemške javnosti

M.K./STA
22. 12. 2016, 20.07
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Nemška kanclerka Angela Merkel je danes izrazila ponos ob mirnem odzivu nemške javnosti na najbolj smrtonosen napad džihadistične skupine Islamska država v Nemčiji.

Profimedia
Angela Merkel

"V zadnjih dneh sem zelo ponosna na to, kako mirno se je večina ljudi odzvala na razmere" po napadu, je dejala po obisku pri pravosodni policiji v Berlin, kjer se je seznanila s potekom preiskav.

Prepričana je, da bodo kos nalogi in izrazila upanje, da bodo kmalu prijeli osumljenega napadalca, Tunizijca Anisa Amrija, ki naj bi v množico na sejmu zapeljal ukradeni poljski tovornjak.

Ob Merklovi pa je pred televizijskimi kamerami notranji minister Thomas de Maiziere dejal, da dokazi kažejo, da "obstaja velika verjetnost, da je Amri storilec napada", saj so njegove prstne odtise našli v kabini tovornjaka.

Profimedia
Kanclerka Angela Merkel se je pri pravosodni policiji v Berlinu seznanila s potekom preiskave.

Iz urada nemškega zveznega tožilca so danes potrdili, da poročilo izvedencev za sodno medicino kaže, da so v tovornjaku našli prstne odtise Amrija. Tiskovna predstavnica tožilca Frauke Köhler je ob tem dodala, da so "relativno gotovi, da je Anis Amri peljal tovornjak in da so izdali nalog za njegovo aretacijo". Drugih podrobnosti pa ni mogla povedati, da ne bi ovirala preiskave, poroča Deutche Welle na svoji spletni strani.

Potrdila je tudi, da je policija izvajala racije v Berlinu in zahodni zvezni državi Severno Porenje-Vestfalija, kjer je živel Amri. Dodala je, da policija ni nikogar aretirala.

Merklova je pohvalila tudi delo zvezne in lokalne policije ter "gladko sodelovanje" s partnerskimi mednarodnimi organizacijami. Pohvalila jih je kljub kritikam varnostnih agencij in agencij za migracije, potem ko je prišlo na dan, da so Amriju zavrnili prošnjo za azil in da je znan radikalni džihadist, ki je bil nekaj mesecev pod policijskim nadzorom zaradi suma načrtovanja napada, preden so nadzor odpravili.

Časnik Berliner Zeitung je medtem poročal, da je v okviru iskanja Amrija policija danes vdrla v mošejo v berlinski četrti Moabit, kamor je Amri zahajal, odkar je julija lani prišel v Nemčijo iz Italije. Pri tem so uporabili šok granate. Mošeja je na seznamu nemške obveščevalne službe kot ena od mošej, kjer se zbirajo skrajni islamisti.