Spolni obesedenec

Nekdanji izraelski predsednik predčasno iz zapora

M.K./STA
18. 12. 2016, 15.46
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Nekdanji izraelski predsednik Moše Kacav bo lahko predčasno zapustil zapor, potem ko je odslužil pet let od skupaj sedemletne zaporne kazni zaradi posilstva in drugih spolnih deliktov.

Profimedia
Moše Kacav trdi, da je nedolžen in žrtev politične zarote.18-mesečno sojenje pa je pokazalo, da je bil pravzaprav spolni obsedenec, ki je nadlegoval uslužbenke.

Tako je danes odločila komisija za predčasne izpuste. Po navedbah izraelskih medijev morda sicer Moše Kacav na izpustitev iz zapora počakati še najmanj sedem dni, saj se lahko tožilstvo pritoži na odločitev komisije.

Kacav je prvi izraelski predsednik, ki je moral v zapor. Leta 2011 je bil obsojen zaradi dveh primerov posilstva, spolnega nadlegovanja, nespodobnih dejanj in tudi oviranja pravosodja.

Še aprila letos mu je komisija za predčasne izpuste zavrnila prošnjo za predčasno izpustitev, ker da "ni pokazal nobenega obžalovanja in sočutja do žrtev svojega zločina". "Zapornik trdi, da je on žrtev in vseskozi drugim pripisuje odgovornost za svoj položaj," je takrat sporočila komisija.

Danes 71-letni Kacav vseskozi zatrjuje, da je nedolžen in trdi, da je žrtev politične zarote. Vendar je 18-mesečno sojenje pokazalo, da je bil pravzaprav spolni obsedenec, ki je nadlegoval uslužbenke.

Obsojen je bil zaradi posilstva svoje nekdanje uslužbenke, ko je bil še minister za turizem, in zaradi spolnega nadlegovanja še dveh žensk, ko je bil predsednik. To funkcijo je opravljal od leta 2000 do 2007, ko je bil prisiljen odstopiti zaradi obtožb, zaradi katerih je bil potem obsojen.