Zgled policistom

Predsednik, ki se hvali z ubijanjem

G.G.
14. 12. 2016, 09.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Filipinski predsednik Rodrigo Duterte je znan po provokativnih izjavah, zdaj pa se hvalisa, da je kot župan lastnoročno pobijal kriminalce.

Reuters
Rodrigo Duterte se z nasiljem bori proti kriminalu.

Duterte si je kot predsednik za glavno nalogo zadal boj proti organiziranemu kriminalu, ki se ukvarja s preprodajo drog. Policijske in vojaške enote imajo praktično proste roke, od začetka julija je bilo ubitih že okoli 5000 ljudi.

Filipinski predsednik ne odstopa od začrtane smeri. Nedavno je na nekem srečanju poslovnežem razlagal, kakšna je bila njegova praksa, ko je bil župan mesta Davao. Pravi, da je fantom kar sam pokazal, kako je treba opraviti s kriminalci, še posebej tistimi, ki imajo opravka z drogo. »Z motorjem sem se peljal po mestnih ulicah in prav iskal spor, da bi jih lahko ubil,« je bil jasen glede svojega početja.

71-letnega Duterteja obtožujejo, da je kot župan Davaa organiziral t.i. vode smrti, posebne enote, ki so pobile več kot 1000 ljudi, veliko tudi takšnih, ki niso imeli opravka s kriminalnimi dejanji.

Na kritike se ekscentrični predsednik ne zmeni. Ne bo prenehal s kršenjem zakonov, saj meni, da je policija v samoobrambi in lahko v boju proti organiziranemu kriminalu preseže meje sicer dovoljenega.