Tragično

VIDEO: Krvav konec tedna: terorizem odnesel najmanj 130 življenj

T.L.
11. 12. 2016, 14.12
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Seznam terorističnih napadov, ki so se zgodili konec tega tedna, je dolg, žrtve številne. Po napadih v Turčiji oblast napoveduje kruto maščevanje napadalcem.

Profimedia
Obup policistov v Turčiji.

Medtem ko se del sveta v miru pripravlja na bližnje praznike in prevladuje skrb, s kakšnimi darili bodo razveselili najbližje, pa del sveta živi v primežu krvavih napadov. Ta konec tedna je izjemno krvav, saj je v več terorističnih napadih doslej skupaj umrlo že več kot 130 ljudi. To pa še zdaleč ni številka, ki bi zajele vso katastrofičnost trenutnega dogajanja po svetu.

Minister po dvojnem napadu obljublja maščevanje

V soboto je v Instabulu umrlo najmanj 38 ljudi, 166 pa jih je bilo ranjenih v dvojnem napadu v središču mesta. Med umrlimi je 30 policistov, sedem civilistov in ena oseba, njena identiteta še ni znana. V bolnišnici je 155 ljudi, 14 od teh na oddelku za intenzivno nego.

Kurdska celica TAK prevzela odgovornost za napad v Istanbulu, poroča STA.

Policija je v zvezi z napadi priprla 13 ljudi. Minister za notranje zadeve Suleyman Soylu je napovedal maščevanje: "Maščevali se bomo, ta kri ne bo ostala prelita ne tleh." V Turčiji so za danes razglasili dan žalovanja, pet policistov, ki so v napadu izgubili življenje, so že pokopali. Pogreba se je udeležil tudi predsednik Recep Tayyip Erdogan, ki je napovedal, da bo Turčija kljub vsemu nadaljevala boj proti terorizmu in da bodo "teroristi plačali visoko ceno".

Profimedia
Turčija po dvojnem napadu.

V Kairu med žrtvami tudi otroci

V napadu v bližini koptske katedrale v Kairu je umrlo najmanj 25 ljudi, 35 pa jih je ranjenih. Odgovornosti za napad še ni prevzel nihče. Med žrtvami so bili tudi otroci.

Profimedia
Eksplozija v bližini katedrale v Kairu.

Napad v Mogadišu

Najmanj 29 ljudi je v nedeljo umrlo v samomorilskem napadu v bližini vhoda v pristanišče somalskega mesta Mogadiš. Šlo je za civilisti, v napadu pa je bilo ranjenih še 50 ljudi. Eksplodiral naj bi tovornjak, poln eksploziva.

Odgovornost za napad je prevzela skupina al-Šabab. Skupina je želela vplivati na razplet parlamentarnih volitev. Po eksplozijii so se po poročanju agencije Reuters ob vhodu v pristanišče slišali tudi streli.

Teror v Jemnu

Samomorilski napadalec je v soboto ubil najmanj 40 vojakov in jih ranil najmanj 70 v napadu v bčožini vojaške baze v mestu Aden. Napadalec se je razstrelil v trenutku, ko so vojaki čakali na svoje plače.

Na tržnici sta se razstrelili deklici

V nedeljo sta se na tržnici na področju Maidugurija v Nigerji razstrelili dve deklici, stari 7 in 8 let. V napadu sta ranili še 17 ljudi. "Izstopili sta iz rikše in pristopili z brezizraznim obrazom. Z eno sem skušal govorfti, ampak se ni odzvala. Mislil sem, da iščeta mamo. Krenila sta v smeri prodajalcev perutnine in aktivirale samomorilski pas, je za AFP povedal eden od očividcev napada.