Zaščita

Pred vstopom v vrtec je cepljenje obvezno

G.G.
24. 11. 2016, 08.57
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

V italijanski pokrajini Emilia-Romagna so oblasti odločile, da otrokom, ki ne bodo cepljeni, ne bo dovoljeno obiskovanje javnih vrtcev. Kako pa je s tem pri nas?

Revija Zarja
Inšpektorji so na podlagi prijave posameznika iz zaprte skupine na facebooku proti materi in očetu sprožili postopke.
V Sloveniji je za predšolske otroke obvezno cepljenje proti davici, tetanusu, oslovskemu kašlju, hemofilusu influence B, otroški paralizi, ošpicam, mumpsu in rdečkam.

Zakon o vrtcih se ne opredeljuje glede cepljenja in v 20. členu navaja le, da morajo starši ob sprejemu otroka v vrtec priložiti potrdilo pediatra o zdravstvenem stanju otroka. Z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) pa so nam sporočili, da naj bi s strokovnega stališča v kolektiv vstopali le otroci, ki so cepljeni skladno s programom cepljenja, saj je cepljenje otrok nedvomno najpomembnejši ukrep za varovanje pred razširjanjem nalezljivih bolezni v takem okolju.

Cepljenje predšolskih otrok je sicer v Sloveniji obvezno. Če zdravnik ugotovi, da starši otrok zavrnejo cepljenje, mora zdravnik zdravstvenemu inšpektoratu to prijaviti. Če nato inšpektorat ugotovi, da ni utemeljenega medicinskega razloga za opustitev cepljenja,  pozove starše k cepljenju ali pa sledi globa zaradi prekrška. Primerov izrekov denarne kazni v višini 500 evrov ni veliko, v letih 2013 in 2014 okoli 10 na leto.

Necepljeni otroci ne bodo smeli v javni vrtec

V Italiji so se za ostrejši ukrep odločili, ker se povečuje število otrok, za katere se starši odločijo, da jih ne bodo cepili. Vzrok za to je iskati v nepoučenosti staršev in prepričanju, da bi lahko sestavine v cepivih škodovale otrokom.

Zakon kot izjemo določa otroke, ki zaradi zdravstvenih razlogov ne morejo biti cepljeni proti tuberkulozi, hepatitisu B, otroško paralizo in davici. Ti otroci bodo lahko še naprej obiskovali vrtec, čeprav ne bodo cepljenji.

Sprejetje zakona je pozdravil tudi italijanski premier Matteo Renzi.