Posiljeval in moril

Policijska malomarnost rodila zver – so odkrili enega najhujših serijskih morilcev?

J.P.
24. 11. 2016, 08.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Londonska metropolitanska policija se je znašla v preiskavi, ker ji ni uspelo preprečiti domala štirih identičnih umorov mladih moških, ki jih je v svojo past zvabil serijski morilec.

Profimedia
Gejevski kuhar bi lahko bil eden najhujših serijskih morilcev.

Anthony Walgate, Gabriel Kovari, Daniel Whitworth in Jack Taylor so bili med letoma 2014 in 2015 najdeni mrtvi le streljal od doma Stephena Porta na vzhodu Londona.

Profimedia
Daniel Whitworth, Jack Taylor in Anthony Walgate

Medtem ko preiskovalci pregledujejo še 58 drugih podobnih smrti v britanski prestolnici, se je Port že znašel na lestvici najhujših britanskih serijskih morilcev. Svoje žrtve je iskal s pomočjo aplikacije Grindr, ki je namenjena navezovanju stikov med geji. Iskal je moške, ki so bili fantovskega videza. Najraje je imel spolne odnose z nezavestnimi žrtvami.

Profimedia
"Pripomočki" na morilčevi nočni omarici

Profimedia
13. avgust 2015, Stephen Port desno in Jack Taylor levo

Portove žrtve so bili mladi moški, ki jih je 41-letni kuhar pokončal s smrtonosno dozo droge GHB, pogosto uporabljane kot droga za posilstvo. Potem ko je bil včeraj spoznan za krivega štirih umorov, so v Scotland Yardu oznanili, da preiskujejo 17 svojih policistov, ki so bili zadolženi za primere. Sedem bi jih lahko ostalo brez službe, če se izkaže, da so ravnali malomarno.

41-letnik je bil nadalje spoznan za krivega 22 prekrškov zoper 11 moških. Poleg štirih umorov je kriv še štirih posilstev, desetih primerov omamljanja žrtev in štirih spolnih napadov. V treh primerih posilstev je bil spoznan za nedolžnega.

Profimedia
Svoje žrtve je s pomočjo lasulje iskal na spletu.

Niso posumlili

Port se je na policijskem radarju prvič znašel leta 2014, ko se je mladenič, ki je bil z njim, zgrudil na eni od londonskih železniških postaj. Čeprav sta priznala, da sta se drogirala, je Port ostal nekaznovan. Dva tedna pozneje, junija tistega leta, je Port opravil klic v sili, češ da se je pred njegovim blokom zgrudil moški – 23-letni Anthony Walgate. Tekom preiskave je Port priznal, da je imel z njim spolne odnose v svojem stanovanju. Zaradi zavajanja je končal za rešetkami.

Še preden je končal v kehi, sta bila avgusta in septembra 2014 najdena mrtva še dva moška: 22-letni Gabriel Kovari in 21-letni Daniel Whitworth. Policisti niso posumili, da bi lahko šlo za umor. Port je namreč v Whitworthovi roki pustil lažno poslovilno pismo, v katerem ga je okrivil za Kovarijevo smrt, češ da si je nato zaradi krivde sodil sam. Moška sta sicer bila popolna neznanca. Tri mesece po tistem, ko je bil Port izpuščen na prostost – odslužil je štiri mesece sicer osemmesečne zaporne kazni –, so našli truplo 25-letnega Jacka Taylorja. Policistom se vsi ti podobni si primeri na relativno majhnem območju niso zdeli sumljivi, saj ni bilo sledov nasilja ali uporabe drog na telesih žrtev.

Profimedia
Družina Jacka Taylorja: sestri Jenny (levo) in Donna (desno), na sredini mama Jeanette

Ne policisti, družina

Družina četrte žrtve poudarja, da so morali sami preiskovati zločine in da so oni tisti, ki so opazili vzporednice med smrtmi. Pravico nameravajo iskati na sodišču.

Profimedia
Odrasel je v normalnem domu, čeprav mama menda ni bila navdušena nad njegovo spolno usmerjenostjo. Da je gej, je razkril, ko je že bil odrasel.

Kazen, kakršnakoli že bo, ga bo doletela v petek.