Kdo je kaj rekel

Spletke: Juncker menda ni grozil z odhodom

T.L.
21. 11. 2016, 16.47
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

V prihodnjih mesecih bo očitno še vroče: Schulz se ne bi umaknil z mesta predsednika evropskega parlamenta, na katerega cilja tudi Lojze Peterle. Juncker menda s Schulzem.

Reuters

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker se ne bo umaknil s položaja, je zagotovil tiskovni predstavnik komisije na vprašanje o govoricah, češ, da je Juncker grozil z odstopom, če se Martinu Schulzu, predsedniku Evropskega parlamenta, ne omogoči podaljšanja mandata.

Novico o Junckerjevem izsiljevanju je sicer konec tedna objavil nemški tednik Der Spiegel. Juncker naj bi v manjšem krogu dejal, da če Schulz ne bo predsednik še naprej, da ne more več jamčiti za svojo prihodnost kot predsednik komisije. 

Januarja nemškemu socialdemokratu Schulzu poteče dva in pol letni mandat na mestu predsednika Evropskega parlamenta. Po pravilih bi moralo mesto pripadati kandidatu Evropske ljudske stranke (EPP). V zadnjem času pa je vse več pozivov v smeri, češ, da ni potrebe za spremembo na čelu parlamenta glede na vse izzive s katerimi se sooča Evropska unija. 

Schulz je bil sicer za predsednika Evropskega parlamenta izvoljen že dvakrat zapored, zdaj pa upa, da bo imel srečo še v tretje.

Znano je, da se med možnimi kandidati za Schulzevo mesto omenja tudi Lojze Peterle (EPP/NSi).