Prava katastrofa je ...

Slavoj Žižek: Priča smo strašnemu potresu

J.P.
16. 11. 2016, 14.31
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Slovenski filozof Slavoj Žižek je spregovoril o ameriških predsedniških volitvah in zmagi Donalda Trumpa.

Bobo
Demokrati so povsem zgrešili, zakaj in na kakšen način so se ljudje poistovetili s Trumpom, je prepričan Slavoj Žižek.

Zmaga republiškega kandidata Donalda Trumpa kaže šibkost »stranke establišmenta« in njihovo nezmožnost, da bi se povezali z običajnim človekom, je za RT povedal slovenski filozof Slavoj Žižek.

Prava katastrofa

Potem ko je vnovič poudaril, da ne podpira Trumpa, pa je dejal, da prava katastrofa za Združene države Amerike ni on, temveč status quo, in dodal, da država potrebuje prebujenje.

»Ljudje so ga dojemali kot svojega ravno zaradi njegove vulgarnosti in napak.« - Slavoj Žižek o tem, zakaj je Donald Trump pritegnil običajne ljudi.

»Mislim, da gre za del splošne krize zahodnega demokratskega sistema – ljudje so zmedeni in prestrašeni. S tem se odpira prostor desničarskim populističnim režimom, obenem pa tudi avtentični levici,« je povedal. Filozof se boji, da bi radikalna levica obtičala v »elitističnem akademskem načinu bojevanja za manjšine in pravice gibanja LGBT«, s tem pa povsem preslišala negotovosti in strahove običajnih ljudi. Zato je dejal, da jih morajo pritegniti na svojo stran, preden jih dobijo »desničarski rasistični populisti« in dodal, da niso v takšnem stanju zgolj Združene države Amerike, ampak tudi številne evropske države. »Priča smo strašnemu potresu, vse politične koordinate so premetane in to je točka, na kateri ne smemo izgubiti živcev, kot so jih številni liberalci v Ameriki« – Žižek meni, da bi morali politiki ta čas izkoristiti za oceno stanja in strateško razmišljanje.

Nove možnosti

Demokrati so povsem zgrešili, zakaj in na kakšen način so se ljudje poistovetili s Trumpom, je dejal. Njegove napake so bile tiste, ki so mu pomagale zmagati na predsedniških volitvah. »Ljudje so ga dojemali kot svojega ravno zaradi njegove vulgarnosti in napak,« je povedal filozof.

»Kakor odvraten se mi že zdi Donald Trump, upam, da bo šok spričo njegove izvolitve sprožil rekonstrukcijo političnega prostora, v katerem se bodo pojavile nove možnosti, denimo avtentično levičarsko gibanje okrog Bernieja Sandersa in drugih,« je še dejal Žižek.