Vojni zločini

Rusija umaknila podpis k Rimskemu statutu

M.K./STA
16. 11. 2016, 13.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Moskva je danes sporočila, da je formalno umaknila svoj podpis z Rimskega statuta, na podlagi katerega je bilo ustanovljeno Mednarodno kazensko sodišče (ICC).

Profimedia
Vladimir Putin

Na ruskem zunanjem ministrstvu so odločitev pojasnili z besedami, da sodišču ni uspelo uresničiti upov mednarodne skupnosti.

Rusija je leta 2000 pristopila oz. podpisala Rimski statut ICC, katerega namen je pregon vojnih zločinov.

Na ruskem zunanjem ministrstvu so še povedali, da so podpis umaknili na ukaz ruskega predsednika Vladimirja Putina.

ICC je v začetku tedna objavil izjavo, da sta Rusija in Ukrajina po njegovi oceni v oboroženem konfliktu, Krim pa da je okupirano ozemlje.

ZDA zavračajo možnost preiskave ICC vojnih zločinov v Afganistanu

Tiskovna predstavnica State Departmenta Elizabeth Trudeau je v torek dejala, da preiskava Mednarodnega kazenskega sodišča (ICC) o morebitnih vojnih zločinih ameriških vojakov ali agentov Cie v Afganistanu ni potrebna in ni primerna. 

Poleg tega ZDA niso podpisnica Rimskega statuta o ustanovitvi ICC in niso podvržene jurisdikciji tega sodišča. "Sami smo podrobno pregledali svoja dejanja in v številnih primerih so ljudje odgovarjali," je dejala.

Glavna tožilka ICC v Hagu Fatou Bensouda je v ponedeljek objavila izsledke uvodne preiskave domnevnih vojnih zločinov ameriške vojske in obveščevalne agencije Cia v Afganistanu in napovedala, da se bo na njihovi podlagi odločila o uvedbi polne preiskave.

Tožilka je ugotovila, da so Američani "morda" izvršili vojne zločine z okrutnimi in nasilnimi zaslišanji ujetnikov v Afganistanu večinoma leta 2003 in 2004. Zagotovila je, da se bo o uvedbi polne preiskave odločila hitro, saj obstaja podlaga za prepričanje, da so Američani med zaslišanji uporabljali metode kot so mučenje, okrutnost in tudi posilstva.

Ameriški postopki z ujetniki naj ne bi bili dejanja posameznikov, ampak del politike za pridobivanje informacij vojnega značaja.

Tožilka je ugotovila tudi, da so Američani najverjetneje mučili 27 ujetnikov tudi v skrivnih zaporih Cie na Poljskem, v Romuniji in Litvi.