Predvolilno kockanje

VIDEO: Zgroženi Žižek na stran Melanijinega moža

T.L.
4. 11. 2016, 13.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Kdo je bolj nevaren: Slavoj Žižek bi raje glasoval za ogabnega Trumpa kot hladno bojevnico Clintonovo.

Bobo
Slavoj Žižek

Odštevajo se dnevi pred ameriškimi predsedniškimi volitvami, ugibanja, kdo bo slavil pa so na vrhuncu. Svoj lonček je pristavil tudi slovenski filozof Slavoj Žižek. Novinarki televizijskega kanala Channel 4 je v manj kot dveh minutah pojasnil, da bi - kljub zgroženosti - na volitvah glasoval za Donalda Trumpa. Če bi bil Američan.

Žižkova podpora Trumpu sicer ni povsem nepričakovana. Filozof je že večkrat izrazil nasprotovanje oziroma se izražal kritično do Clintonove, zdaj pa je dejal, da je Clintonova bolj nevarna od Trumpa. 

Žižek sicer ni navdušen nad Trumpom. Že pred meseci ga je označil za ogabnega (ang. disgusting) in zmedenega oportunista, ki da ga je lahko spregledati, hkrati pa da v svoji nepredvidljivosti pušča tudi odprta vrata: denimo pogovorom z Rusijo.

S Trumpom upa na veliko prebujenje

In kaj je Žižek povedal za Channel 4? Dejal je, da se je povsem strinjal s Trumpovo izjavo potem, ko je izpadel Bernie Sanders podprl Clintonovo. "Trump je to komentiral: 'To je enako kot da bi podpornik gibanje Occupy Wall Street podprl Lehman Brothers'. Kaj ni ta primerjava povsem točna?"  

Po njegovem mnenju je Clintonova bolj nevarna od Trumpa, ker je zgradila nemogočo koalicijo, ki obsega vse. 

V vsaki družbi obstaja mreža nepisanih pravil, ki predpisujejo, kako deluje politika in kako se gradi politični sporazum (konsenz), kar pa je Trump povsem razbil. Zato bi po njegovi zmagi obe politični opciji - demokrati in republikanci - morali najti novo pot, se obrniti vase in vrniti k osnovam. Iz vsega skupaj pa se morda rodi tudi nekaj novega. "O tem obupano, obupano sanjam". 

ZDA ni diktatorska država in Trump ne bo uvedel fašizma, je prepričan Žižek. Meni,da bi namesto tega Trumpova izvolitev pomenila svojevrstno "veliko prebujenje", ki bi lahko spodbudilo nove politične procese. Ob tem se Žižek zaveda morebitnih nevarnosti.  “Trump je odkrito napovedal prihod desničarjev na ameriško vrhovno sodišče. In to bo najverjetneje naredil, vi pa sami veste, kako pomembno je vrhovno sodišče v ZDA."

Hladna bojevnica Hillary

Kot pravi Žižek, so to realne nevarnosti, ga je pa strah, da Hillary predstavlja absolutno inercijo, tisto najbolj nevarno: je hladna bojevnica, ki je povezana z bankami in se hkrati pretvarja, da je družbeno napredna.