Pet pred dvanajsto

Belgija je prižgala zeleno luč za Ceto

G.G./STA
27. 10. 2016, 12.36
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Vse je že kazalo, da bo zaradi nasprotovanja Valonije Belgije padel trgovinski sporazum med EU in Kanado (Ceta). Toda Belgijci so se zadnji hip dogovorili.

Profimedia
"Valonija je izredno srečna, da so bile naše zahteve upoštevane," je dejal valonski premier Paul Magnette.

Belgijske oblasti so kopijo sporazuma že poslale vsem veleposlanikom držav članic Evropske unije, do petka opolnoči pa morajo soglasje k dogovoru podati tudi regionalni belgijski parlamenti.

"Dosegli smo dogovor," je sporočil belgijski premier CharlesMichel po maratonskih pogajanjih s predstavniki zvezne vlade ter regionalnih oblasti in skupnosti, ki so blokirale sklenitev sporazuma.

Med glavnimi nasprotniki podpisa Cete so bili Valonci, predsednik valonske vlade Paul Magnette pa je danes dejal, da so "končno dosegli dogovor med Belgijci, ki bo sedaj posredovan evropskim institucijam in evropskim partnerjem".

Predstavniki Valonije, regije s 3,5 milijona prebivalci, so namreč v pogajanjih zahtevali zagotovila, da Ceta ne bo prizadela lokalnih kmetov in ne bo škodila drugim interesom regije.

Zaradi tega je bil odpovedan tudi za danes predvideni vrh EU-Kanada, saj je kanadska delegacija zaradi zastoja v pogovorih belgijskih strani glede trgovinskega sporazuma v sredo zvečer po krajevnem času odpovedala udeležbo na vrhu v Bruslju. Kanada je še naprej pripravljena podpisati Ceto, ko bo EU na to pripravljena, so navedli.

Belgija je namreč edina od 28 držav članic EU, ki ni privolila v podpis sporazuma, saj zvezna vlada ni dobila potrebne podpore vseh regij in skupnosti.