FLORIDA

Orkan Matthew v soboto izgubil svojo moč

A.K./STA
9. 10. 2016, 09.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Orkan Matthew je v soboto le dosegel obalo in sicer pri Charlestonu v Južni Karolini, vendar le za kratek čas in še komajda kot orkan.

Profimedia
Na Floridi so se pripravili na orkan.

Na jugu ZDA so si ljudje oddahnili, da jim je bilo prihranjeno najhujše. "Res smo blagoslovljeni, da ni udaril naravnost na kopno," je povedal guverner Floride Rick Scott.

Orkan Matthew je s hitrostjo vetrov do 233 kilometrov na uro pred tednom dni razdejal Haiti, kjer so do sobote uradno potrdili 470 smrtnih žrtev, vendar jih bo verjetno še več. V državi so razglasili tridnevno žalovanje za žrtvami, ki se začenja danes.

V času žalovanja bodo zaprte številne ustanove, tudi nočni klubi. Zastave bodo spuščene na pol droga. "Dneve žalovanja smo razglasili, da bi združili državo v bolečini staršev in prijateljev umrlih," so sporočili iz predsedniškega urada.

Matthew je rahlo oplazil tudi Kubo ter šel čez Bahame proti Floridi, kamor je prispel v četrtek.

Na srečo je ostal v Atlantiku in povzročil le tradicionalno škodo, ki pride z orkani, to so poplave, veliko dežja, izruvana drevesa, porušeni daljnovodi in podobno. V ZDA so do sobote našteli skupaj deset smrtnih žrtev, najbolj črne napovedi o razdejanju največjega orkana v zadnjem desetletju pa se niso uresničile.

Matthew naj bi kot tropska nevihta še malce pihal ob obali Južne Karoline, nato pa se obrnil nazaj proti jugu, vendar že zelo šibak in bo na Florido in Bahame prinesel le dež.

Na Floridi so v soboto že odpravljali posledice, letališča so se odprla, prav tako tudi turistični centri, kot je zabaviščni park Disney World v Orlandu. Podjetje CoreLogic je izračunalo, da bo škode za največ šest milijard dolarjev, kar je drobiž v primerjavi z orkanoma Katrina v Mehiškem zalivu in Sandy na severovzhodu ZDA, ki sta povzročila za 40 oziroma 20 milijard dolarjev škode.