VAJA

Železniška nesreča v Mariboru le vaja

A.K./STA
9. 10. 2016, 08.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

V Mariboru bo danes potekala vaja reševanja v primeru velike železniške nesreče na Dravskem mostu.

STA

V njej bo dejavno sodelovalo več kot 350 ljudi, poleg gasilcev med drugim še policisti, zdravstveni delavci, gorski reševalci, potapljači, vojaški helikopterji, reševalni psi in intervencijski vlak.

Vaja, ki jo vodi Gasilska zveza Slovenije, bo potekala na podlagi predpostavke, da sta na mostu pri nakupovalnem središču Europark trčila potniški in tovorni vlak, pri tem pa so bili številni potniki poškodovani, nekateri so ostali ujeti v vagonih, nekaj jih je popadalo v reko. Po trku je prišlo tudi do požara in iztekanja nevarne snovi iz ene od cistern tovornega vlaka, zaradi česar je ogrožena tudi okolica.

Vaja bo potekala od 10. do 13. ure, javnost pa jo bo lahko spremljala z najvišje etaže parkirišča omenjenega nakupovalnega središča. Zaradi vaje bodo na tem območju mesta delne zapore prometa, medtem ko redni vozni red Slovenskih železnic ne bo moten.

Takšne vaje so po besedah poveljnika Gasilske zveze Slovenije Francija Petka izjemnega pomena za praktično preverjanje pripravljenosti gasilcev in njihovega sodelovanja z drugimi vpletenimi silami ter posledično za večjo učinkovitost in odpravo morebitnih pomanjkljivosti. Vaja sodi v sklop meseca varstva pred požari, ki je sicer letos osredotočen na problematiko ogljikovega monoksida.