Volitve

Neuradno: HDZ pred levosredinsko koalicijo

T.L./STA
11. 9. 2016, 19.07
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Izidi vzporednih volitev, ki jih je objavila Hrvaška televizija, so kazali na relativno zmago levosredinske Narodne koalicije, prvi delni podatki pa na zmago HDZ.

Arhiv Svet24
Končen izid volitev bo znan v ponedeljek okoli 15. ure.

Na predčasnih parlamentarnih volitvah na Hrvaškem prvi delni izidi kažejo prednost HDZ pred levosredinsko koalicijo. Po preštetih 15 odstotkih glasov ima HDZ s partnerji 62 poslanskih mandatov, Narodna koalicija pa 52. Sledita Most neodvisnih seznamov s 13 poslanci ter koalicija Edina opcija, ki jo vodi Živi zid, s sedmimi poslanci.

Glede na prve delne podatke, ki jih je volilna komisija objavila na svoji spletni strani, je Istrski demokratski sabor (IDS) dobil štiri poslanska mesta, stranka Bandić Milan 365 - Stranka dela in solidarnosti ter Hrvaška demokratska zveza Slavonije in Baranje (HDSSB) po dva. V sabor je prišla tudi neodvisna lista Željka Glasnovića, ki si je po prvih neuradnih podatkih vstop v sabor zagotovila v 12. volilni enoti za diasporo.

Predsednik državne volilne komisije (DIP) Branko Hrvatin je pred objavo prvih neuradnih izidov povedal, da gre za glasove približno 15 odstotkov volivcev, ki so prišli s četrtine večinoma manjših volišč. Poudaril je, da se bodo izidi zagotovo spreminjali, kot je bilo po volitvah novembra lani. Vsakih 15 minut bodo na svojih spletnih straneh objavili osvežene podatke z volišč.

Končne izide pričakujejo v ponedeljek okrog 15. ure, ko bodo prispeli tudi zadnji podatki z volišč v drugih državah.

Vzporedne volitve kazale drugačno sliko 

Izidi vzporednih volitev, ki jih je objavila Hrvaška televizija, so socer kazale na relativno zmago levosredinske Narodne koalicije, ki naj bi imela v 151-članskem hrvaškem parlamentu 58 poslancev ali enega več kot desnosredinska HDZ. Sledita Most neodvisnih list z enajstimi poslanci ter koalicija na čelu z Živim zidom s sedmimi poslanci.