Potrjeno

Severna Koreja znova trese zemljo

T.L./STA
9. 9. 2016, 08.03
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Izvedli so že peti jedrski poskus.

Reuters

Severna Koreja je danes potrdila, da je izvedla svoje peti jedrski poskus. V Južni Koreji so tokratni severnokorejski jedrski poskus že označili za največjega doslej. 

"Naši jedrski znanstveniki so v centru za jedrske poskuse države izvedli poskusno jedrsko eksplozijo z novo razvitim jedrskim orožjem. Naša stranka je našim jedrskim znanstvenikom čestitala za uspešen jedrski poskus," je poročala severnokorejska televizija.

Gre za največji test doslej.

profimedia

Mediji so najprej poročali o sumih na izveden jedrski test. Tako so seizmologi Južne Koreje namerili potres magnitude 5,0 po Richterju v bližini poligona za izvajanje jedrskih poskusov Severne Koreje Punggye-ri. Tudi s Kitajske so prihajale informacije, da so zabeležili tresenje tal, ki bi bilo lahko posledica jedrskega poskusa. Ameriška geološka služba je namerila potres jakosti 5,3 stopnje, tiskovna agencija Južne Koreje Yonhap pa navaja neimenovane vojaške vire svoje države, ki pravijo, da je šlo za nov, doslej že peti jedrski poskus Severne Koreje in sicer najmočnejši doslej, saj naj bi šlo za eksplozijo 10-kilotonske bombe.

Doslej najmočnejši poskus je bil tretji februarja 2013, ko je razneslo bombo moči med šest do devet kiloton. Četrti poskus je Severna Koreja izvedla letos januarja, februarja pa je potem izstrelila raketo. Varnostni svet ZN je na to odgovoril z zaostritvijo sankcij proti komunistični državi.

Jedrski poskus prestrašil vlagatelje v Aziji

Na azijskih borzah so se tečaji delnic danes gibali neenotno, razburila pa je informacija, da je Severna Koreja izvedla svoj peti jedrski poskus. Zaradi tega so padli tečaji na južnokorejskih kapitalskih trgih.

V Južni Koreji so tokratni severnokorejski jedrski poskus že označili za največjega doslej. Južnokorejske oblasti so sporočile, da bodo pozorno spremljale finančne trge in jih zaščitile od geopolitičnih tveganj, povezanih s potezo Severne Koreje, poročajo tuje tiskovne agencije.

Južna Koreja sicer ocenjuje, da ima jedrski poskus severne sosede omejen negativni vpliv na gospodarstvo. Zadeva je sicer prestrašila vlagatelje in na vodilni borzi v Seulu se je osrednji indeks Kospi znižal za 1,41 odstotka.