ISTRABENZ

Kazen za Bavčarja ni ustrezna

uk
9. 9. 2016, 07.22
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

V ponedeljek je bil Igor Bavčar obsojen na petletno zaporno kazen v zadevi Istrabenz. In bralce spletnega portala Svet24 smo povprašali, ali se jim zdi kazen primerna.

Arhiv Svet24
Igor Bavčar je takoj napovedal pritožbo.

Obsojena sta bila tudi nekdanji Istrabenzov svetovalec Kristjan Sušinski, ki je dobil tri leta zapora, in nekdanji predsednik uprave Maksime Holdinga Nastja Sušinski, ki so mu dosodili dve leti zapora. Bavčar in Kristjan Sušinski bosta morala tudi vrniti nezakonito pridobljena sredstva, in sicer Bavčar 18,5 milijona, Sušinski pa 2,6 milijona evrov.

STA
Igor Bavčar na sodišču

Sojenje

Postopek se je sicer vrtel okoli preprodaje delnic Istrabenza leta 2007. Pivovarna Laško je namreč 7,3-odstotni delež v Istrabenzu prodala hčerinski družbi Plinfin za 23 milijonov evrov, nato je prodala Plinfin za vsega 7500 evrov Sportini, ta pa 1. oktobra 2007 za 24,9 milijona Microtrustu v lasti Nastje Sušinskega. Istega dne je Microtrust prodal Istrabenzov paket Pom-Investu za 49,2 milijona in s tem zaslužil 24,3 milijona evrov. Igor Bavčar je po izreku sodbe že napovedal pritožbo.

Večina bralcev je meni, da kazen za Igorja Bavčarja ni primerna.

Anketa

V spletni anketi smo vas, bralce, vprašali, kaj si mislite o kazni za Igorja Bavčarja. Na razpolago ste imeli odgovore: da, ne in ne vem. Enaindvajset odstotkov vas je odgovorilo, da je kazen za Bavčarja primerna. Kar 75 odstotkov vas meni, da kazen ni primerna, le štirje odstotki bralcev pa se niste mogli odločiti. Očitno se veliki večini zdi, da je kazen za Igorja Bavčarja bodisi prenizka bodisi previsoka, čeprav je gotovo več bralcev mnenja, da je kazen preprosto prenizka.