Volitve

Opazovalec Jakič gre v Črno Goro

T.L./STA
8. 9. 2016, 21.11
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Slovenski politik Roman Jakič bo vodil opazovalno misijo Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) na parlamentarnih volitvah v Črni gori, ki bodo 16. oktobra, so sporočili iz urada Ovseja za demokratične institucije in človekove pravice (ODIHR).

Mediaspeed
Roman Jakič

Ožji del misije bo sestavljalo 12 mednarodnih ekspertov iz devetih držav, ki jih bo vodil Jakič, nekdanji slovenski obrambni minister in poslanec. Nameščeni bodo v Podgorici. S 15. septembrom bo v državo prišlo še 12 dolgoročnih opazovalcev, sodelujoče države v Ovseju pa naj bi potem prispevale še sto kratkoročnih opazovalcev za obdobje neposredno ob datumu volitev.

Misija Ovseja bo opazovala volitve in ocenjevala, ali bo proces potekal v skladu z mednarodnimi standardi za demokratične volitve, pa tudi v skladu z nacionalno zakonodajo. Spremljali bodo registracijo volivcev, registracijo kandidatov, aktivnosti v predvolilni kampanji, delo volilnih organov in pristojnih državnih institucij. Spremljali bodo tudi poročanje medijev in reševanje morebitnih sporov, povezanih z volitvami.

Opazovalna misija bo nato objavila tudi poročilo z ugotovitvami. Predvidoma že naslednji dan po volitvah bo objavljeno preliminarno poročilo, približno osem tednov kasneje pa dokončno poročilo, napovedujejo na ODIHR.