Država in religija

Hollande: V sekularni Franciji prostor tudi za islam

M.K./STA
8. 9. 2016, 14.07
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Francoski predsednik Francois Hollande meni, da stroga francoska zakonodaja o ločenosti cerkve in države pripadnikom muslimanske skupnosti v Franciji ne preprečuje izvajanja njihove vere.

Reuters
Francoski predsednik Francois Hollande je prepričan, da lahko islam obstaja v sekularni francoski državi, tako kot krščanstvo in judovstvo.

Francois Hollande je v govoru o terorizmu in demokraciji sredi vroče razprave o prepovedi burkinijev poudaril, da "nič v ideji sekularnosti ne nasprotuje prakticiranju islama v Franciji, če spoštuje zakon".

Približno 30 francoskih občin je prepovedalo nošenje burkinijev, islamskih kopalnih oblačil, ki prekrivajo glavo in celotno telo, pri čemer so se sklicevale na dobrih sto let stare sekularne zakone.

Hollande je danes dejal, da sekularnost ni državna religija, ki bi se jo uporabljajo proti drugim veroizpovedim.

Profimedia
Dan odprtih vrat v veliki pariški mošeji.

Država zagotavlja pravico do verovanje ali neverovanja, dokler izražanje tega verovanja ne krši javnega reda, je poudaril francoski predsednik.

Prepričan je, da lahko islam obstaja v sekularni francoski državi, tako kot krščanstvo in judovstvo.

Vprašanje, na katero mora odgovoriti republika, je: "Ali je res pripravljena narediti prostor za vero, za katero pred stoletjem ni pričakovala, da bo tako velika. Tudi tu je moj odgovor da, zagotovo," je še dejal Hollande.