Schulz na obisku

Turčija noče ublažiti protiterorističnega zakona

G.G./STA
1. 9. 2016, 21.09
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Predsednik Evropskega parlamenta Martin Schulz je bil danes na "spravnem" obisku v Turčiji, kjer se je srečal s turškim državnim vodstvom. Turški premier Binali Yildirim je po srečanju zatrdil, da Turčija ne bo ublažila svojega protiterorističnega zakona, kar je glavni pogoj, ki ji ga je EU postavila za ukinitev vizumov za turške državljane.

Profimedia
Turški predsednik Erdogan je višji od Schulza, kdo pa je politično močnejši?

Yildirim je poudaril, da bo njegova vlada vztrajala pri tem stališču, pri čemer je spomnil na serijo terorističnih napadov, ki so Turčijo pretresli v zadnjem letu dni.

"Evropski uniji in gospodu Schulzu smo dali jasno vedeti, da v trenutnih razmerah ne moremo spremeniti naše protiteroristične zakonodaje. Za nas gre v tem primeru za življenje in smrt," je dejal na novinarski konferenci s Schulzem.

EU je marca dosegla dogovor s Turčijo o ustavitvi migrantskega vala čez Sredozemsko morje v zameno za tri milijarde evrov pomoči za begunce na turškem ozemlju in ukinitev vizumov za turške državljane za potovanja v EU.

EU vztraja, da mora vlada v Ankari spremeniti strogo varnostno zakonodajo, zaradi katere so za zapahi končali številni aktivisti, novinarji in akademiki.

Schulz je priznal, da imata strani glede tega različna stališča, da pa je možno najti kompromisno rešitev.