Serijski morilec

Gao Chengyong ali kitajski Jack Razparač

ud
3. 9. 2016, 15.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Desetletja je bil ta razparač iz Gansuja prava nočna mora mladih kitajskih žensk. Mnoge je bilo tako strah, da si niso upale zapustiti domov, saj so se bale, da bodo ravno one naslednja žrtev.

youtube
Chengyong ima ženo in dva otroka ter je tudi lastnik trgovine.

Policija ga je opisala kot samotarskega, vztrajnega ter z globokim sovraštvom do žensk. Kar 14 let je izražal svojo nenaklonjenost ženskam, ki nosijo oblačila rdeče barve. Ciljal je na žrtve, ki so živele same, in jim sledil do doma. Obtožen je posilstva, umora in pohabljanja trupel 11 žensk med letoma 1988 in 2002. Ena izmed žrtev je bila le osem let stara deklica.

Tako dolgo ga niso uspeli identificirati, ker je bil previden, vendar ni mogel biti previden in neidentificiran za vedno. Tako se je pred nekaj dnevi v trgovini v severozahodni kitajski provinci Gansu, kamor ga je spremljala tudi žena, njegov teror končno zaključil.

Aretacija

youtube
Osumljenec je čutil močno sovraštvo do žensk in oblačil rdeče barve.

Gao Chengyong je star 52 let, policija ga je identificirala kot razparača iz Gansuja. Je poročen, ima dva otroka, je lastnik trgovine in serijski morilec. Oseba, iskana zaradi posilstva in umora desetih žensk in osemletnice.

Zločini

Začelo se je leta 1988, ko se je Chengyongu rodil prvi sin. Istega leta, star je bil 34 let, je prvič storil zločin. Posilil in umoril je 23-letno dekle, ki je nosilo rdeča oblačila. Našli so jo doma, s 26 vbodnimi ranami. Tudi drugo žrtev, Cui Jinping, je umoril tisto leto. Ni bil zadovoljen s tem, da jo je zabodel do smrti, odsekal ji je obe dlani in prsi. Našla jo je mati, a kljub temeljitim preiskavam in iskanju odrezanih delov njenega telesa niso nikoli našli. Kup trupel je postajal večji med letoma 1998 in 2002. Nato pa kar naenkrat ni bilo nič. Nobenih umorov in nobenih novih namigov za policijo, da bi jim lahko sledila.

11 žrtev

Chengyonga so začeli primerjati z viktorijanskim serijskim morilcem Jackom Razparačem. 

Leta 2004 pa so forenziki, ki so raziskovali te umore, povezali enega moža z vsemi 11 umori. Podatek so objavili in za konkretne informacije razpisali približno 27 tisoč evrov. Zapisali so: »Osumljenec ima seksualne perverzije in sovraži ženske, je samotar in nedružaben, ampak potrpežljiv.« Njegov status se je med ljudmi utrjeval, začeli so ga primerjati z viktorijanskim londonskim morilcem Jackom Razparačem, katerega zločini (umoril je pet žensk in jih kirurško razparal) niso bili nikoli razrešeni. A v primerih Chengyonga je policija dosegla preboj, ko je nepričakovano dobila ključni namig (menda od Chengyongovega sorodnika).

Sin

Sin morilca

»Sprejel sem, da je to naredil, ampak ne razumem, zakaj.«

Chengyong je živel v majhnem mestu in prav zato se mu je uspelo izogniti preverjanju prstnih odtisov. Drugi kitajski državljani jih morajo posredovati, sicer ne dobijo nacionalnih osebnih izkaznic. Morilec je pustil svoj DNK na številnih krajih zločina, vendar ga policija ni mogla povezati z nobenim osumljencem. To se je spremenilo letos, ko je bil zaradi manjšega zločina v Baiyinu aretiran njegov stric. Sorodnikov DNK so morali vnesti v bazo in ga tudi testirali. Tako so ugotovili povezavo z morilcem.

Chengyongov sin je bil šokiran, ko je izvedel, da je oče priznal svoje zločine. »Nisem vedel, kaj naj rečem ali kako naj se odzovem,« je dejal. Priznanje morilca pa je končalo leta in leta dela policistov. Zdaj se lahko ženske spet mirno sprehajajo po provinci Gansu.