Potres v Italiji

Tla se spet tresejo: Strah pred novo katastrofo

D. B./STA
3. 9. 2016, 11.47
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Po silovitem potresu konec minulega meseca se v Italiji tla še vedno niso umirila. Pokrajino Perugia sta v noči na danes stresla popotresna sunka z magnitudama 4,3 in 3,0. Žarišče močnejšega je bilo 11 kilometrov pod površjem, so danes sporočili z italijanskega inštituta za geologijo in vulkanologijo INGV.

Reuters
Italijo je silovit potres prizadel konec prejšnjega meseca.

Sunka so najmočneje občutili v mestu Norcia v deželi Umbrija, kjer so se zaradi strahu številni ljudje zatekli na ulice, poročanje italijanskih medijev povzema avstrijska tiskovna agencija APA. Poškodovanih ni bilo, medtem ko so se nekatere stavbe, ki so bile poškodovane že v potresu konec avgusta, zrušile. Stabilnost zgradb v mestu zdaj preverjajo gasilci.

Italijanski premier Matteo Renzi je medtem v petek za vodjo vladnega načrta za obnovo po potresu "Casa Italia" imenoval rektorja Politehnične univerze v Milanu Giovannija Azzonija. Po Renzijevih besedah pri tem načrtu ne gre zgolj za obnovo v potresu poškodovanih območij, temveč za "vzdrževanje celotne države".

Vladni načrt obsega investicije za več kot deset let, pri čemer nekateri govorijo o 15 do 20 letih. Vrednost investicij naj bi zanašala dve milijardi evrov letno, čeprav natančna višina sredstev še ni znana. "Načrt bo obsegal dve generaciji," je poudaril Renzi. "Pri tem gre tudi za veliko infrastrukturo in širokopasovni sistem," je dodal.

Potres, ki je z magnitudo 6,0 najbolj opustošil območje med deželama Lacij in Marke, je zahteval 293 smrtnih žrtev. Po potresu so v bolnišnice prepeljali okoli 400 poškodovanih, okoli 3000 ljudi je ostalo brez strehe nad glavo.