Operacija evfratski ščit

V spopadih turške vojske s Kurdi v Siriji najmanj 25 mrtvih

M.K./STA
28. 8. 2016, 16.36
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

V spopadih med turško vojsko in kurdskimi borci v Siriji je bil v soboto ubit turški vojak. To je prva smrtna žrtev med turškimi vojaki po štirih dneh ofenzive na severu Sirije, ki naj bi bila usmerjena predvsem proti džihadistom Islamske države, a tudi proti tamkajšnjim Kurdom.

Profimedia
Turški viri trdijo, da je njihova vojska v spopadih pri Džarablusu ubila najmanj 25 sovražnih borcev.

Turčija je na sever Sirije v sredo poslala več deset tankov in več sto svojih vojakov, ki ob podpori sirskih upornikov hitro napredujejo. Po le dveh dneh so že zavzeli mesto Džarablus, ki leži v bližini sirsko-turške meje, in od tam pregnali IS. Zatem so zavzeli še nekaj okoliških vas.

Toda območje je v interesnem območju sirskih Kurdov, ki so turško vojaško posredovanje vzeli za vojno napoved. Turčija ima namreč stranko PYD sirskih Kurdov in njihove oborožene sile YPG za teroristično organizacijo, podobno kot to velja za turško Kurdsko delavsko stranko PKK.

Prvi resnejši spopadi so se v soboto vneli nekaj kilometrov južno od Džarablusa. Pri tem je bil po poročanju turške tiskovne agencije Anadolu ubit en turški vojak, še trije pa so bili ranjeni. Ubit in ranjeni so bili v napadu z raketo na enega od dveh turških tankov, ki sta sodelovala v tamkajšnjih spopadih.

Sile sirskih Kurdov so zatem sporočile, da so v napadu uničile dva turška tanka in posadko, ki je bila v njih. Napad in smrtno žrtev je potrdila tudi turška vojska, ki je nato dodala še, da so zatem odgovorili z obstreljevanjem položajev YPG v Siriji.

Profimedia

Dobro obveščeni Sirski observatorij za človekove pravice s sedežem v Londonu je medtem poročal, da je bilo v tem napadu turških letal in topništva na položaje YPG na severu Sirije ubitih najmanj 35 civilistov. Še okoli 50 ljudi pa je bilo ranjenih.

Turška vojska je nato sporočila, da je v zračnih napadih ubila 25 teroristov, pripadnikov PKK in PYD. Uničili so tudi pet stavb, ki so jih uporabljali ti teroristi. "Z vsemi možnimi ukrepi skušamo preprečiti škodo civilnemu prebivalstvu, ki živi na območju, pri tem vprašanju pa izkazujemo maksimalno občutljivost," je še dodala turška vojska.

Profimedia
Vojaki in otroci na ulicah Džarablusa.

V soboto zvečer je sicer prišlo še do enega incidenta. Na civilno letališče južno od turškega mesta Diyarbakir so priletele štiri rakete. Izstrelili naj bi jih kurdski borci - tokrat turški.

Rakete so priletele v bližino policijske nadzorne točke, a so povzročile le gmotno škodo. Žrtev ni bilo.

Profimedia