Nekdanji hrvaški premier

Milanović: »Fučka se mi za dom spremni« in o tem, da bi Srbi gospodarili Balkanu

R.T.
25. 8. 2016, 10.08
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Predsednik hrvaške stranke SDP Zoran Milanović kot premier ni imel najboljših odnosov s hrvaškimi branitelji.

Bobo
Zoran Milanović je dejal, da se bo, če bo izvoljen za predsednika vlade, trudil za podpis dvostranskega sporazuma s Srbijo.

Zoran Milanović se je v torek s predstavniki hrvaških braniteljev sestal na sedežu stranke SDP. Hrvaški Jutranji list se je dokopal do zvočnega posnetka tega uradnega srečanja v prostorih stranke. Iz posnetka je razvidno, da je nekdanji premier na vse pretege poskušal popraviti odnose z branitelji.

Vsi pa niso bili zadovoljni, ker se jim ni opravičil za dogodke iz preteklosti. Nekateri so njegov odnos, kot poroča Jutranji list, označili za hujskašega; sproščeno je spregovoril o odnosih s Srbijo, izrazil svoje mnenje o vstopu Bosne in Hercegovine v Evropsko unijo ter o blokadi srbskih pogajanj. Dejal je tudi, da se bo, če bo izvoljen za predsednika vlade, trudil za podpis dvostranskega sporazuma s Srbijo. V razgovoru stranki HDZ ni posvečal pretirane pozornosti, čeprav je večkrat poudaril, da nanj nimajo nikakršnega vpliva, kakor tudi ne Angela Merkel. Predsednik združenja posebnih policijskih enot Josip Klemm je po posvetu dejal, da noče, da politiki služijo s hujskaštvom, javnost pa pozval k umiritvi napetosti v odnosih z Republiko Srbijo.

Arhiv Svet24
Zoran Milanović je bil izrazito oster, ko je beseda tekla o srbskem premierju Aleksandru Vučiću.

Branitelji so pozneje izjavili, da so se na vabilo odzvali, da bi »Milanovića in SDP naučili demokracije, enotnosti in dialoga«. Pred sestankom so predsednici Kolindi Grabar-Kitarović poslali poziv, da organizira srečanje s srbskim premierjem Aleksandrom Vučićem, da se reši problem pogrešanih oseb, so pa bili presenečeni, kako zainteresiran je bil Milanović za njihovo problematiko. Bil pa je izrazito oster, ko je beseda tekla o Vučiću – ukvarjanje z njim bi prepustil zunanjemu ministrstvu. Presenetila jih je tudi njegova izjava, da bi ustanovili sodišča, ki bi se ukvarjala s srbskimi zločini na Kosovu.

Srečanje je trajalo malo več kot eno uro, na koncu pa niso našli skupnega jezika.

Za Srbijo posebni ukrepi

»Tu smo, da vidimo, kaj lahko naredimo glede dveh stvari, torej Srbije in Bosne in Hercegovine,« je dejal Milanović. Za Srbe na Hrvaškem pravi, da so pač hrvaški državljani, za vlado v Beogradu pa je dejal, da se vede arogantno. »In če bo potrebno, bomo ne le blokirali njihove pogovore z EU, temveč tudi uvedli zakon, po katerem bomo lahko po Kosovu preganjali njihove zločince. To je nekaj, s čimer se normalna država ne ukvarja, a če bo potrebno, bomo to tudi naredili,« je med drugim povedal Milanović. Za Bosno in Hercegovino je sicer dejal, da bi morala čim prej postati članica Evropske unije – če bi bilo po njegovem kar mimo vseh pravil, saj da tam ni reda. Pa tudi Hrvatov, ki živijo tam, noče pustiti na cedilu.

Nato se je spet vrnil na temo Srbije. »Če hočejo v EU, se morajo začeti obnašati po pravilih. Ne gre se za ozemlje ali meje, a vojno so izgubili oni, nismo bili mi obsojeni v Haagu, smo v boljšem položaju kot oni. V času mojega mandata smo skušali z njimi skleniti sporazum,« je še dejal in dodal, da so se vsi poskusi izjalovili, ter večkrat poudaril, da nima gospodarja zunaj Hrvaške. Srbi, kot je dejal, več kot 150 let ne vedo, ali bi šli v Makedonijo, v Vojvodino, v Bosno, na Hrvaško ali v Bolgarijo … »Ni jih deset milijonov, pa hočejo gospodariti celotnemu Balkanu,« je bil slikovit.

Nato je dodal. »V vaši izjavi vidim, da hočete k mizi pripeljati Vučića. Poglejte, to je ponižanje, on bo poslal svojega ministra, mi pa svojega,« je dejal.

Sporni pozdrav

Sledil je prepir o protestih, ki so jih veterani organizirani v času njegove vlade. Razložil jim je, da bi se situacija, če bi to izvedli v katerem drugem mestu, lahko odvila drugače. Nato so ga še povprašali o njegovem mnenju v zvezi s spornim pozdravom »za dom spremni«. »Videli ste odločitev ustavnega sodišča,« je odgovoril. »Glejte, ta pozdrav je prepovedan, meni se za to fučka.« Veteranom se ne. Poudarili so, da so fantje s tem pozdravom na ustnicah dali svojo kri za svobodo. Milanović pa: »Kaj je o tem govoril predsednik Tuđman 91. leta, kakšno škodo to dela Hrvaški … Samo govorim o tem. Nikogar ne morem prisiliti, da misli kot jaz. Gledam samo, kaj lahko škoduje Hrvaški.«