Inervju

Cerar:"Dvignili smo politično kulturo in uredili javne finance"

M.K./STA
25. 8. 2016, 08.56
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Premier Miro Cerar po dveh letih vodenja vlade med njenimi dosežki izpostavlja dvig politične kulture, urejene javne finance in padec brezposelnosti, ki kažejo, da vlada ve, kam gre.

STA
Predsednik vlade MIro Cerar je prepričan da vlada ve kam gre in da njeni dosežki to potrjujejo.

Kot je dejal v pogovoru za današnje Odmeve, pa izzivi ostajajo, med drugim zdravstvena reforma, ki s pripravo treh zakonov prehaja v ključno fazo.

Po tragičnem dogodku v izolski bolnišnici je Cerar zagotovil, da vlada že pomaga zdravstvu, pa tudi policija dela vse, kar je treba, da bo v prihodnje varnost zagotovljena. "A tudi v družbi je treba razvijati kulturo strpnosti. Tokrat je šlo za eksces, ki ni povezan z nekimi sistemskimi zadevami," je izpostavil.

Čakalne dobe: Za konkretne rezultate konkreten denar

Čakalne vrste v zdravstvu so posledica številnih negativnih praks, ki so se kopičile leta in leta, sedaj pa se vlada tega problema loteva s konkretnimi ukrepi. "Kot sem že zagotovil, bomo do konca letošnjega leta in prihodnje leto imeli prve konkretne rezultate, za skrajševanje čakalnih dob smo namenili konkreten denar," je dodal.

Na vprašanje, ali ne bi bilo treba ključnih reform sprejeti v prvih dveh letih mandata, je Cerar ponovil, da sta bili dve leti dela zdravstvene ministrice Milojke Kolar Celarc namenjeni konkretnim analizam in tudi konkretnim ukrepom. Pri tem je naštel uvedbo elektronskih receptov in delovanje devetih novih urgentnih centrov. "Zdaj delamo na ljubljanskem, ki bo končan do prihodnjega leta," je zagotovil.

Šefu obveščevalcev zaupa

Ministrica zato uživa njegovo podporo, saj Cerar meni, da je na pravi poti. Spregovoril je tudi o delu direktorja Slovenske obveščevalno-varnostne agencije Zorana Klemenčiča, ki mu prav tako zaupa.

"Obveščevalno službo so v številnih vladah pred nami diskreditirali, poslabšali njeno delovanje. Pojavilo se je marsikaj negativnega, tudi nepotizem in klientelizem. S tem je treba presekati in direktor Klemenčič to počne, zato ga podpiram," je poudaril.

Sicer pa po dveh letih vodenja vlade ocenjuje, da imamo v državi stabilno gospodarsko rast, urejene javne finance in upravljanje z državnim premoženjem. Izpostavil je tudi padec števila brezposelnih in nižjo brezposelnost med mladimi. "To so rezultati, ki kažejo, da vlada točno ve, kam gre. So pa seveda neka nihanja," je dejal.

Dvigovati politično kulturo in zmanjšati sovražni govor

Pomembno se mu zdi tudi višanje politične kulture, saj k razdraženosti ljudi veliko prispeva tudi sovražni govor. Glede migrantske krize je dejal, da bo tudi na ravni EU, tudi pri nemški kanclerki Angeli Merkel, poudaril, da mora unija ukrepati bolj odločno v državah izvora, tam kjer so vojne, kriza in lakota. Poleg tega moramo na zunanjih mejah EU postaviti ustrezen nadzor nad ilegalnimi migracijami in spoštovati schengen.

"Še vedno ostajamo odprti za tiste, ki so res v stiski, ki potrebujejo pomoč, ker bežijo z vojnih območij. A da to pomoč nudimo po nekem usklajenem redu, tako da to zmoremo, ne pa da naenkrat sprejmemo tako število migrantov, da je to njim nesprejemljivo, ker se ne morejo integrirati, in da za državljane posamezne države to postane problem," je dodal.