Prestrašeni turisti

Pohotneži v kampu Koversada iščejo svoje žrtve

Sašo Avramovič
12. 8. 2016, 19.31
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Nudistični kamp Koversada je idealen za ljubitelje narave, prostoren, ima mnogo različnih plaž … Ima pa tudi eno veliko slabost. Bralec Boris, ki že več let tam kampira, pravi, da se po kampu in plažah potika veliko voajerjev, ki »iščejo svoje žrtve«.

adriacamps.com
Kamp Koversada se nahaja približno 2 kilometra od Vrsarja, ob samem vhodu v Limski zaliv ob majhnem otočku Koversada (del kampa), ki ga s kopnim povezuje most

Najbolj znan nudistični center na Jadranu in med najstarejšimi v Evropi je bil ustanovljen leta 1961. Kamp Koversada se nahaja približno dva kilometra od Vrsarja, ob samem vhodu v Limski zaliv ob majhnem otočku Koversada (del kampa), ki ga s kopnim povezuje most. Ravno ta otok naj bi bil izvorno mesto naturizma.

adriacamps.com
V kampu je kar pet kilometrov dolga kamnita plaža, z urejenimi betoniranimi odseki in glavnim peščenim zalivom.

Ena velika slabost

V akciji Naj kamp Adria 2014 in 2015 je bil izbran za najboljši hrvaški kamp v kategoriji kampov s ponudbo nudističnega kampiranja. »Kamp je idealen za ljubitelje narave, je prostoren, ima mnogo različnih plaž in možnosti kampiranja,« je opisal bralec Boris, ki se je tudi letos, tako kot že več let poprej, odločil za dopust oziroma kampiranje prav v Koversadi.

Vse lepo in prav, a Boris opisuje, da ima kamp eno veliko slabost: »Po poti, ki poteka od sosednjega naselja Petalon, lahko peš, s kolesom ali z motorjem pride v naturistično naselje vsakdo. Na meji med naseljema je na poti sicer žična ograja, ki pa ne sega do morja, ravno tako tam ni nobene kontrole – osebja, ki bi preverjalo vstop v kamp.« Na eni izmed plaž na otoku naselja je opazil precej voajerjev oziroma opazovalcev, ki imajo nečedne oziroma skrite namere.

»Veliko jih nosi kapo, sončna očala, torbe, na plažo pa pridejo oblečeni in sami. Mnogi od njih se na plaži uležejo poleg žensk, ki so dobro videti. Kukajo v njihova mednožja. Mnogi od njih se tudi 'nastanijo' v senco ter izza grmovja in dreves opazujejo nudiste,« opisuje Boris in dodaja: »V kamp bi lahko brez težav prišel tudi kak pedofil ali kakšna oseba z nečednimi nameni. V dobi pametnih telefonov ste lahko vi ali vaš otrok hitro trofeja kakšnega voajerja oziroma opazovalca ali pedofila.«

arhiv bralca Borisa
Pri ograji med naseljema Petalon in Koversado lahko v kamp pride vsakdo, saj tu ni nobenega kotrolorja ali redarja, ki bi preverjal vstop v kamp.

Izbran za najboljši hrvaški kamp

Nudistični kamp Koversada je eden od najbolj znanih nudističnih (FKK) kampov v Evropi. Ustanovljen je bil že leta 1961. V kampu je na voljo okrog 1700 parcel, dnevno pa lahko sprejmejo več kot 5000 gostov. Na otoku Koversada (del kampa) je avtom dostop prepovedan, kampiramo pa lahko v šotoru. Kamp je idealen za ljubitelje narave, prostoren, ima mnogo različnih plaž. V akciji Naj kamp Adria 2014 in 2015 je bil izbran za najboljši hrvaški kamp v kategoriji kampov s ponudbo nudističnega kampiranja. 

Kaj pravijo odgovorni?

Boris se je po elektronski pošti obrnil tudi na odgovorne v kampu. Po prvem poslanem e-mailu je prejel odgovor, da jim predpisi ne dovoljujejo, da bi v celoti fizično zaprli kamp (pri ograji med naseljema Petalon in Koversada), vseeno pa bodo storili vse, kar je v njihovi moči, da bi preprečili neprimerno vedenje opazovalcev v kampu. »Obljubili so, da bodo od predmetne ograje (med naseljema Petalon in Koversada) pa do mosta na otok dežurali redarji z nalogo, da preprečijo dostop v kamp oblečenim obiskovalcem. Poleg tega so obljubili, da bo na predmetni plaži na otoku ter na samem otoku dežural njihov kontrolor, ki bo preprečil namere voajerjev oziroma opazovalcev,« še pravi Boris, vendar ogorčen, saj je po njegovem ostalo le pri praznih obljubah. Odgovornim je napisal še nekaj e-mailov, da se ni spremenilo nič in naj poskrbijo za varnost, odgovorili pa so mu, da so njihovi kontrolorji in redarji »na položaju«.

Boris ni prejel odgovora

»S prijatelji smo več kot desetkrat preverili, kako je videti kontrola, vendar v tem času nismo nikoli srečali niti enega redarja ali kontrolorja. Rezultati so sledeči: redarjev in kontrolorjev, ki so bili obljubljeni, ni na obljubljenih mestih, voajerji oziroma opazovalci pa se še vedno svobodno sprehajajo po kampu,« pravi Boris in dodaja, da je pred časom odgovornim poslal še en, zadnji e-mail, na katerega pa ni prejel odgovora.

Poskušali smo tudi sami in se obrnili na odgovorne, iz hotelskega podjetja Maistra, ki med drugim skrbi za kamp Koversada, pa smo prejeli skop odgovor: »Zahvaljujemo se vam za vašo elektronsko pošto in vprašanje. Lahko le komentiramo, da varnostne službe in osebje naturističnega kampa Koversada neprekinjeno skrbijo za spoštovanje pravil naturizma.« Upajmo, da bodo, če še niso, čim prej uslišali želje turistov v kampu in da se bo situacija uredila. Da se pohotneži, voajerji, ne bodo več prosto potikali po Koversadi in strašili turistov na plaži ter v kampu. Ker tja preprosto ne sodijo.