Brodolom

Bo črna skrinjica razkrila skrivnost bahamskega trikotnika?

G.G./STA
10. 8. 2016, 08.08
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Skoraj leto dni po orkanu Joaquin, ki je lansko jesen divjal po vzhodni ameriški obali in zaradi katerega je na Bahamih potonila tudi tovorna ladja El Faro s 33 mornarji na krovu, je preiskovalcem uspelo najti ladijsko črno skrinjico. Ta bo morda lahko razjasnila dejanske razloge za brodolom.

Ladjo El Faro so doslej iskali zaman.

Ladjo El Faro, dolgo 224 metrov, na kateri je bilo 33 članov posadke, je neurje zajelo na poti s Floride proti Portoriku. Pri bahamskem otoku Crooked so jo valovi, ki so dosegali višino devet metrov, skoraj prevrnili, ameriška obalna straža pa je z njo izgubila stik.

V brodolomu 1. oktobra 2015 so domnevno izgubili življenje vsi ljudje na krovu. 5. oktobra so okoli 55 kilometrov severovzhodno od otoka Crooked našli truplo enega od članov posadke in poškodovan rešilni čoln.

Kaj se je dogajalo v zadnjih urah pred brodolomom?

Tovorna ladja El Faro

Preiskovalci pričakujejo, da bodo v črni skrinjici našli navigacijske podatke in posnetke pogovorov med člani posadke, s pomočjo katerih bi lahko razjasnili, kaj se je zgodilo v zadnjih urah pred brodolomom.

"Podatki iz črne skrinjice bodo lahko preiskovalcem razkrili, v kakšnih razmerah se je znašla posadka El Fara," je dodal vodja NTSB Christopher Hart in dodal, da bo "potrebnega še veliko dela, da bi razumeli, kateri in koliko dejavnikov je botrovalo temu brodolomu."

Ameriška obalna straža je maja letos sicer razkrila, da je kapitan ladje pred izplutjem načrtoval izogniti se nevihti, a da morda ni imel dovolj ažurnih vremenskih podatkov.

To je bila najhujša nesreča zadnjih 30 let, v kateri se je znašla kaka ameriška tovorna ladja.