EU in Turčija

Iz Avstrije pozivi k ustavitvi pristopnih pogajanj s Turčijo

M.K./STA
4. 8. 2016, 12.57
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Avstrijski obrambni minister Hans Peter Doskozil se je danes zavzel za ustavitev pristopnih pogajanj EU s Turčijo. Doskozil je prvi član avstrijske vlade, ki je odkrito terjal konec pogajanj, je pa že kancler Christian Kern napovedal, da bo na vrhu EU septembra načel to vprašanje. V Turčiji so izjave z Dunaja označili za zaskrbljujoče.

Profimedia
Hans Peter Doskozil je bil osebno vedno proti vstopu Turčije v EU.

Kern, tako kot Doskozil socialdemokrat (SPÖ), je v sredo zvečer za avstrijsko televizijo menil, da so pogajanja s Turčijo "tako ali tako le še diplomatska fikcija". Zato namerava Kern to vprašanje načeti na neformalnem vrhu EU 16. septembra v Bratislavi.

Na njegove izjave se je danes odzval turški minister za zadeve EU Ömer Celik in ocenil, da se "i. "Kritika je seveda demokratična pravica, a treba je razlikovati med tem, ko nekdo Turčijo kritizira, in tem, da je proti njej," je Celik dejal.

Turčija na poti v diktaturo

Avstrijski obrambni minister je danes v pogovoru za avstrijsko tiskovno agencijo šel še dlje od Kerna in poudaril, da dogodki v Turčiji jasno kažejo na diktaturo, "takšna država pa ni v EU ničesar izgubila".

Menil je, "da je prišel čas, da se ne razpravlja le o vizumski liberalizaciji, temveč da se tudi jasno pove, da je treba pristopna pogajanja EU s Turčijo ustaviti oz. končati".

Sedaj bi bilo treba nastopiti jasno, je dodal avstrijski minister in še povedal, da je bil sam vedno proti vstopu Turčije v EU.

Po mnenju Doskozila je glede na zapiranje sodnikov, novinarjev, policistov in vojakov, ki so jih, sodeč po posnetkih, verjetno deloma tudi mučili, videti, "da je Turčija na najboljši poti k vzpostavitvi predsedniške diktature".

"Sedaj se povsem jasno kaže, da se Turčija razvija v smer, ki se je ne da na noben način uskladiti z evropskimi vrednotami," je še poudaril Doskozil.

Čemu vizumska liberalizacija, če Ankara velikodušno deli državljanstva Sircem?

Tudi ko gre za vizumsko liberalizacijo, glede katere je Turčija nedavno postavila ultimat, pri čemer je zagrozila z odpovedjo dogovora z EU o zaustavitvi migrantskega toka, je Doskozil menil, "da trenutno ni konkretnih znakov", ki bi kazali, da bi se šlo v smeri takšne liberalizacije.

Kot razlog za svoje odklonilno stališče v zvezi s tem je navedel novice o dogajanju v Turčiji in to, da verjetno Ankara zelo velikodušno deli državljanstva Sircem.

Dogovor o zaustavitvi migrantskega toka po mnenju Doskozila tudi ne pomeni nujno odvisnosti EU od Turčije. Turčija je gospodarsko zelo odvisna od EU, je dejal in se zavzel za večjo vlogo EU. "Pri tem vprašanju se ne bi smeli predajati odvisnosti, še posebej ne odvisnosti od Turčije," je poudaril.