Fethulllah Gülen

Erdoganovi zahtevajo izročitev "sovražnika številka ena"

G.G./STA
19. 7. 2016, 13.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Eden največjih političnih nasprotnikov turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana je v ZDA živeči klerik Fethulllah Gülen. Uradna Ankara sumi, da je bil vpleten v poskus državnega udara, medtem ko Gülen to odločno zanika.

Fethulllah Gülen pravi, da bo nekega dne umrl in da mu je vseeno, ali umre v svoji postelji ali v zaporu.

"ZDA smo poslali štiri dosjeje za izročitev terorističnega vodje. Podali jim bomo več dokazov, kot jih želijo," je v govoru pred člani vladajoče Stranke za pravičnost in razvoj (AKP) v Ankari povedal turški premier Binali Yildirim. Po dikciji torej že vidimo, da imajo turška oblast Gülena celo za terorista.

Yildirim je ZDA pozval, naj prenehajo ščititi izdajalca. "Glede izvora udara nimamo nobenih pomislekov. Vse je kristalno jasno. Vemo, kdo ga je uprizoril in vodil," je dodal in pri tem navedel "paralelno teroristično organizacijo", za katero Ankara trdi, da jo vodi Gülen.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan že vse od spodletelega puča trdi, da za njim stoji njegov nekdanji zaveznik, sedaj pa sovražnik številka ena, verski voditelj Gülen, ki že leta živi v prostovoljnem izgnanstvu v ZDA.

ZDA zahtevajo trdne dokaze

Ameriški državni sekretar John Kerry je v ponedeljek poudaril, da bodo ZDA prošnji za izročitev Gülena ugodile, če bo Turčija predstavila dovolj trdne dokaze za njegovo vpletenost v načrtovani vojaški udar.

Sam Gülen ves čas vztraja, da s poskusom udara nima nič. V ponedeljkovem pogovoru za več medijev pa je tudi izrazil prepričanje, da so prizadevanja Ankare za njegovo izročitev obsojena na neuspeh.

"Osebno nimam nobenih skrbi," je dejal 75-letni Gülen, ki je na čelu vplivnega gibanja Hizmet. Gre za organizacijo, ki v več deset državah promovira zmerni islam, Erdogan pa jo označuje za teroristično.

V Pensilvaniji, kjer v prostovoljnem izgnanstvu živi od leta 1999, je Gülen še poudaril, da so ZDA država prava. "Vladavina prava je tu na prvem mestu. Menim, da ta vlada ne bo upoštevala nečesa, kar ni pravno brez napake," je dejal.

Ankara si je že v preteklosti prizadevala za izročitev Gülena, in sicer zaradi korupcijskega škandala, ki je Turčijo pretresal leta 2013 in takrat odnesel tri ministre. Ta prizadevanja so bila neuspešna.

Gülen, ki po navedbah sodelavcev trpi za diabetesom in srčno-žilno boleznijo, je bil med pogovorom z mediji videti utrujen. Sicer pa je tudi povedal, da ga skrbi slabšanje odnosov med ZDA in Turčijo, ki je ključna zaveznica v zvezi Nato. "Turčija bo, če se bo ločila od Nata, vstopila v kaos težav. Izpuhtela bo. Resnično se bo uničila," meni Gülen.