Brez milosti

VIDEO: Melanija iz Sevnice na svetovni tapeti zaradi kraje

R.T.
19. 7. 2016, 12.51
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Po škandalu nov škandal: Melania trdila, da je govor napisala sama, kasneje se je izkazalo, da to ne drži.

Youtube
Melania med govorom.

Po zadnjem nastopu trenutno najbolj razvpite Slovenke (po rodu) pred očmi svetovne javnosti in na odru republikanske nacionalne konvencije v Clevelandu, bi skoraj lahko zavzdihnili: "Uboga Melania, kakorkoli se trudi, ji ne uspe." No, je pa Melaniji brez dvoma nekaj uspelo: ni resnega ali manj resnega svetovnega medija, ki danes ne bi pisal o rojeni Sevničanki Melaniji Knavs. Razlog: njen govor, za katerega se je kaj hitro izkazalo, da je že skoraj neverjetno podoben oziroma identičen govoru, ki ga je Michelle Obama imela leta 2008.

Že ko so Melanio mediji ujeli med krajo govora, se je znova zapletlo. Najprej je dejala, da je sama napisala govor, in to z najmanjšo možno pomočjo drugih. Po govoru pa je Jason Miller, tiskovni predstavnik Trumpove kampanje, v sporočilu pohvalil nastop Melanije, ob tem pa dodal, da so ga napisali drugi pisci, ki jih ni imenoval. Niti z besedo se ni dotaknil podobnosti med govorom Melanije in Michelle Obame, ampak je dejal, da je govor napisala skupina piscev na podlagi Melanijinih inspiracij in da so vanj vključili dele, ki odražajo njeno razmišljanje.

Melania - medicinski fenomen?

Dejstvo pa je, da je Melanijin govor – zaradi njene slabe ameriške angleščine - na trenutke slabo razumljiv, uporaba edine in množine pa je zanjo očitno španska vas. Med drugim je v svojem govoru, če se malce pošalimo, "razkrila", da je očitno medicinski fenomen, saj ima očitno več src. "Z vsemi svojimi srci vem, da bo prinesel veliko in trajno spremembo," je namreč dejala med opevanjem Donaldovih vrlin. 

Potem, ko so ji v času predsedniške kampanje očitali, da je prepogosto resna, da se izraža nobene topline, se je morebitna prva dama potrudila in si v javnosti večkrat narisala nasmeh na obraz. Ker so ji očitali, da nikoli nič ne pove, je začela pogosteje hvaliti svojega moža v polomljeni ameriški angleščini in z močnim vzhodnoevropskim naglasom.

Melania, priseljena v ZDA, je v govoru razkrila, kako zelo ljubi svojo državo – ZDA. In, kot je dejala v govoru, je bila rojena v majhnih, čudoviti in tedaj še komunistični državi. Starša sta ji vcepila vrednote in ljubezen do Amerike, je dejala Melania med govorom in opevanjem vrlin staršev in sestre Ines. No, nato pa je počasi začela povzemati besede Michelle Obama in leta 2008.

Kakorkoli že, Melania se je zaradi govora znašla na naslovnicah vseh svetovnih časopisov, na družabnih omrežjih pa je postala tarča posmeha.

Donald Trump očitno ne pozna Wikipedije

Sicer pa morda Melanijina prisvojitev govora sploh ni nenavadna, če upoštevamo, da Donald Trump trdi, da je slogan njegove letošnje kampanje Let's make America great again, njegovo avtorsko delo. Kot prvo, je dovolj star, da bi se že lahko spomnil kampanje Ronalda Reagana in njegovega slogana iz leta 1980 Let's make America great again. Kot drugo, da je bil tovrstni slogan že uporabljen v kampanjah, razkrije že Wikipedia ali kratko brskanje po svetovnem spletu.

Wikipedia
Trumpovo zavajanje ali nevednost razkriva že obisk Wikipedie.

Pa vendar: zakaj bi se s tem obremenjeval "veliki Trump"? Priznanje, da je uporabil slogan, ki ga je uporabljal že Reagan, je očitno za milijarderja preboleče. Trump je namreč šel celo tako daleč, da je trdil, da si je sam izmislil slogan, da pa se ne spomni, ali ga je tudi zaščiti. Iskalnik Google in priljubljena Wikipedia govorita drugačno zgodbo. Zgodbo, ki je Trump očitno ne sliši ...