Ponovitev

Voduškova z denarnim obližem znova na sodišče

T.L./STA
19. 7. 2016, 11.41
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Delovno sodišče bo moralo ponovno odločiti o zakonitosti odpovedi Voduškovi.

STA
Nataša Vodušek

Delovno sodišče bo moralo še enkrat odločiti o tem, ali je bila izredna odpoved delovnega razmerja nekdanji veleposlanici v Sarajevu Nataši Vodušek zakonita ali ne. Višje delovno sodišče je namreč razveljavilo sodbo, ki je bila v korist Voduškove. Na zunanjem ministrstvu so jo pred tremi leti odpustili zaradi prestajanja zaporne kazni, poroča Delo.

Pravijo, da so bili prepozni

Delovno sodišče je junija lani razsodilo, da je izredna odpoved delovnega razmerja Nataši Vodušek na MZZ nezakonita, ker je bila prepozna, zaradi česar je Voduškovi prisodilo plače za nazaj in denarni obliž. Voduškova je bila namreč pravnomočno obsojena na enoletno zaporno kazen, ker je oktobra 2008 v Sarajevu vinjena zapeljala skozi rdečo luč na semaforju in povzročila hudo prometno nesrečo.

Pri odločitvi je delovno sodišče upoštevalo zakon o delovnih razmerjih, ki določa, da lahko delodajalec delavcu izredno odpove pogodbo o zaposlitvi, če mora biti zaradi prestajanja zaporne kazni več kot šest mesecev odsoten z dela.

Pri tem se je prvostopenjsko sodišče postavilo na stališče, da je bila izredna odpoved prepozna. Na ministrstvu so uradno obvestilo okrajnega sodišča o pravnomočni obsodbi nekdanje veleposlanice prejeli 27. junija 2013, a so bili pristojni na MZZ že vsaj 22. maja tega leta seznanjeni, da bo zaradi prestajanja zaporne kazni z dela odsotna več kot šest mesecev, še navaja časnik.

Ker je povzročila nesrečo in "sedela", je dobila še 55 tisočakov 

Sklep o izredni odpovedi so ji dali šele 8. julija 2013, s čimer so po mnenju delovnega sodišča prekoračili zakonski 30-dnevni rok. Sodišče ji je prisodilo vse zapadle plače s prispevki do 20. maja lani, ko je sodišče izdalo sodbo, z zakonskimi zamudnimi obrestmi. Ker pa je med strankama po mnenju sodišča glede na vse okoliščine zaupanje vendarle tako porušeno, da nadaljevanje delovnega razmerja ni več mogoče, je sodišče Voduškovi namesto zahtevane vrnitve v službo prisodilo denarno povračilo v višini 18.471 evrov bruto. Skupaj s plačami za nazaj bi državo odpoved obsojeni veleposlanici stala več kot 55.000 evrov bruto brez zamudnih obresti.

Čeprav je nekdanji veleposlanici v BiH na delovnem sodišču uspelo z večjim delom tožbenega zahtevka, je s pritožbo na višje sodišče zahtevala še vrnitev v službo oziroma da ji sodišče namesto tega prisodi višje denarno nadomestilo. Pritožilo se je tudi državno pravobranilstvo.

Sodišče bo moralo v ponovljenem sojenju ugotoviti tudi okoliščine v zvezi z možnostjo nadaljevanja delovnega razmerja, saj je ta odvisna od odločitve o zakonitosti odpovedi, še piše Delo.