Izkoriščanje

Razkril, kaj počnejo gostinci s sezonskimi delavci

uk
13. 7. 2016, 07.11
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

33-letni B. L. iz Osijeka je z javnostjo delil svojo zgodbo, ki razkriva, kaj počnejo gostinci s sezonskimi delavci, ki jih smatrajo praktično za sužnje.

B. L. je povedal, da ni edini, ki je bil tako nesramno izkoriščen.

Hrvaško ministrstvo za turizem je pred začetkom sezone opozorilo, da na Jadranu primanjkuje okoli 30 tisoč sezonskih delavcev. In če lahko sklepamo po zgodbi kuharja, lahko hitro ugotovimo, zakaj.

Kuhar iz Osijeka

B. L., po izobrazbi kuhar, je svojo zgodbo začel takole: »Našel sem oglas za sezonsko službo. V Poreču so iskali kuharja. Prijavil sem se in poklicali so me že čez deset minut. Zelo hitro smo se dogovorili in odšel sem delat v Poreč v otroški kamp. Dogovorili smo se za osemurni delovnik (plus kakšna nadura) in plačo 5000 kun (667 evrov). En dan v tednu bi moral biti prost.«

Suženj

A stvari so se hitro obrnile. Prvih nekaj dni je bilo vse v redu, nato pa se je začelo. Delal je od 6.00 do 23.00 vsak dan, kar za delo v kuhinji, kjer ima kuhar opravka z noži in mesoreznicami, ni dovoljeno. »Moral sem biti tudi osebni kuhar šefa in šefice,« je povedal.

Po petnajstih dneh se je zlomil. Pred odhodom sta ga šef in šefica opozorila, da ima odpovedni rok, a jima je zabrusil, da se niti v eni stvari nista držala dogovora, tako da se na odpovedni rok požvižga. Kmalu po njegovi odpovedi so ga poklicali iz savudrijske uprave in ga vprašali, kaj se dogaja v Poreču. Povedal jim je celotno zgodbo in objekt zdaj nadzorujejo. B. L. je še povedal, da ni edini, ki se mu je zgodilo kaj takšnega, in da ni težava samo v delovniku, temveč tudi v higieni kuhinje.