Poslanci potrdili

Dobili smo nova ustavna sodnika

G.G./STA
12. 7. 2016, 22.01
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Državni zbor je Špelco Mežnar in Marka Šorlija na tajnem glasovanju potrdil za nova ustavna sodnika. Strokovnjakinja civilnega prava Mežnarjeva je dobila 71 glasov, dolgoletni kazenski sodnik Šorli pa 60. Devetletni mandat bosta nastopila jeseni, Mežnarjeva 31. oktobra, Šorli pa tri tedne kasneje, 20 novembra.

STA
Mežnarjeva (na fotografiji), ki bo najmlajša ustavna sodnica doslej, bo na ustavnem sodišču nadomestila Miroslava Mozetiča, Šorli pa Marto Klampfer.

Glasovanje je bilo tajno, tako da podrobnosti iz glasovanja niso znane. V ZL so sicer napovedali, da zaradi nestrinjanja s paketnim potrjevanjem ustavnih sodnikov glasovanja kandidatov ne bodo podprli.

V obeh primerih je glasovalo 88 poslancev, vendar je bilo pri glasovanju za Mežnarjevo osem glasovnih neveljavnih, v Šorlijevim primeru pa pet. Mežnarjeva je dobila 71 glasov, devet jih je bilo proti. Šorli je dobil nekoliko nižji podporo, podprli sta ga dve tretjini vseh poslancev, 23 jih je glasovalo proti.

Oba novoizvoljena sodnika sta že prisegla in se poslancem zahvalila za zaupanje ter jih na kratko tudi nagovorila. Mežnarjeva podporo šteje kot izraz zaupanja o sposobnosti mlade generacija. In v naslednjih letih bo skušala dokazati, da so mladi tega zaupanja vredni, zato se zaveda svoje odgovornosti, je dejala.

Tudi Šorli napoveduje, da si bo z vsemi močmi prizadeval upravičiti zaupanje, pa tudi prepričati tiste, ki so morda dvomili vanj.