Nesreča

Več mrtvih v trčenju potniških vlakov

J.P./STA
12. 7. 2016, 12.51
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

V železniški nesreči na jugu Italije je po zadnjih informacijah italijanskih medijev umrlo najmanj dvajset ljudi, več deset potnikov je ranjenih. Nesreča se je zgodila, ko sta na progi med krajema Corato in Andria severno od mesta Bari čelno trčila potniška vlaka.

Nesreča se je zgodila, ko sta na progi med krajema Corato in Andria severno od mesta Bari.

Nesreča se je pripetila na regionalni železniški liniji v Apuliji, in to na enem tiru. Posredovale so reševalne ekipe, več ljudi so prepeljali v bolnišnico, med njimi majhnega otroka, ki so ga v zdravstveno oskrbo odvedli s helikopterjem.

Eden od vlakov s štirimi vagoni bi moral na postaji počakati na zeleno luč, preden je zapeljal na enotirno progo.

Vagone je med trčenjem vrglo čez tire. Poškodovani so bili predvsem potniki, ki so sedeli v prvih vagonih obeh vlakov. Koliko oseb natanko je bilo udeleženih v nesreči, še ni jasno, so pa vlaki na tej liniji v jutranjih urah običajno polni.

Človeška napaka

Po prvih ugotovitvah preiskovalcev bi do nesreče lahko prišlo zaradi človeške napake. Eden od vlakov s štirimi vagoni bi moral na postaji počakati na zeleno luč, preden je zapeljal na enotirno progo.

Vodja prometne policije v Andrii Riccardo Zingaro je povedal, da so nekateri vagoni popolnoma zmečkani, reševalci pa iz njih rešujejo večinoma poškodovane potnike.

Oblasti so posvarile, da bi število mrtvih lahko še naraslo. Po poročanju medijev je precej potnikov še vedno ujetih v razbitinah, reševalci pa imajo zaradi zahtevnega terena težave pri dostopanju do mesta nesreče.

Na nesrečo se je že odzval italijanski premier Matteo Renzi, ki je prekinil govor v Milanu in sporočil, da se država "ne bo ustavila, dokler ne vemo, kaj se je zgodilo". "To je trenutek za solze, v katerem si moramo prizadevati za iskanje mrtvih in ranjenih," je dejal in družinam umrlih izrazil sožalje.

Renzi je še napovedal, da se bo po nesreči takoj vrnil v Rim in od tam pozorno spremljal razvoj dogodkov. Na kraj nesreče pa je že prispel prometni minister Graziano Delrio.