Protesti

VIDEO: Ulice polne policistov, razmere napete

T.L.
14. 5. 2016, 13.04
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

V Banja Luki se je na vladnem in opozicijskem shodu, ki potekata istočasno, zbralo okoli 30.000 ljudi.

Youtube
Korakanje policije po mestu.

V Banja Luki so danes napovedani hkratni provladni in protivladni shod. V mesto je do 11. ure pripeljalo že okoli 300 avtobusov z udeleženci obeh shodov, medtem ko so na meji s Srbijo preprečili vstop okoli 150 ljudem, ki so si želeli udeležiti vladnega shoda, poroča Dnevnik.hr.

2000 policistov za 30.000 ljudi

V mestu veljajo strogi varnostni ukrepi, središče je zaprto za promet, na ulicah je 2000 policistov. Vseeno številni ocenjujejo, da je število policistov prenizko glede na število udeležencev v mestu. Obe skupini  naj bi ločevala kovinska ograja, ki naj bi preprečila stik med privrženci predsednika Republike srbske Milorada Dodika in zagovorniki opozicije, ki so nezadovoljni s trenutnim političnim, gospodarskim in socialnim stanjem v tej entiteti BiH.

Policija je obema skupinama prepovedala sprva načrtovani sprehod skozi mesto, saj da obstaja prevelika nevarnost spopada. Varnostni organi ocenjujejo, da je v mesto prišlo več kot 30.ooo ljudi.

Na shodu Mladićev sin

S himno Moja Republika se je začel na Trgu Krajine shod vladne koalicije na shodu z naslovom S srcem za srbsko. Stop izdaji. Na shodu je bil prisoten predsednik Republike srbske Milorad Dodik, premier Željko Cvijanović, vodje političnih strank in njihovi visoki predstavniki, Dnevni avaz pa poroča, da je bil med njimi tudi Darko Mladić, sin Ratka Mladića

Youtuve
Na ulicah naj bi bilo več kot 30.000 ljudi.