Na pragu novega škandala

VIDEO: Trump pod lažno identiteto prodajal svoje zgodbe?

T.L.
14. 5. 2016, 12.26
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Objavljeni posnetki, na katerih naj bi se Trump predstavljal za svojega tiskovnega predstavnika in se predstavnikom medijev bahal s svojimi zgodbami.

Reuters
Donald Trump počne vse, kar se mu zahoče.

Republikanski predsedniški kandidat in poslovnež Donald Trump je zanikal, da je v telefonskih klicih novinarjem pod lažnim imenom zagovarjal – samega sebe. In se hvalil z lastnimi dosežki.

Časnik Washington Post je namreč objavil 25 let star posnetek, na katerem je slišati Johna Millerja, domnevnega tedanjega Trumpovega tiskovnega predstavnika. Millerjev glas in samozavesten način govora ter ton izjemno spominjajo na govor Donalda Trumpa. Številni, med njimi je tudi dolgoletna kolumnistka opravljivega New York Posta Cindy Adam, so prepričani, da je John Miller pravzaprav Donald Trump. Nenazadnje je mogotec v sodnem postopku v preteklosti priznal, da je ime Miller priložnostno uporabljal. 

Z informacijami radodaren tiskovni predstavnik 

Številni mediji v New Yorku so v začetku Trumpovega vzpona (1970-1990) iz njegove pisarne na Manhattanu prejemali telefonske klice Johna Millerja, domnevnega Trumpovega tiskovnega predstavnika. Drugo ime,  ki se je pojavljalo v različnih vlogah, ko je bilo potrebno stopiti v bran Trumpovim interesom, je bilo John Barron

Miller je bil za tiskovna predstavnika izredno radodaren z osebnimi informacijami o Trumpu.

Leta 1991 je novinarka Sue Carswell za revijo People pripravljala zgodbo Trumpovem ljubezenskem življenju: koncu 12-letnega zakona med Donaldom in Ivano Trump, tedanjem odnosu z Marlo Maples, ki je kasneje postala njegova žena, in številnimi zvezdicami, o katerih so pisali opravljivi časopisi.

Sue je poklicala v pisarno Donalda Trumpa in že čez pet minut dobila vrnjen klic. Oglasil se ji je Trumpov tiskovni predstavnik John Miller in presenetljivo odkrito pojasnil, da kmalu po ločitvi Trump ni želel vezati z Marlo. "Ste ga srečali? Dober človek je. Nikomur ne bi škodoval," je nadaljeval Miller. "Z ženo je lepo ravnal, tudi z Marlo bo," je nadaljeval Miller. Precej nenavaden pristop svetovalca za odnose z javnostmi...

Zdrs med pogovorom

Miller je v pogovoru Trumpa dosledno naslavljal v tretji osebi. Dokler mu ni spodrsnilo, 'kriva' pa je bila Carla Brunizdaj žena francoskega predsednika Sarkozyja.Na vprašanje, kako pomembna je Brunijeva v Trumpovem ljubezenskem živlljenju, je Miller odgovoril:  "Mislim, da je nekdo ... saj veste, lepa je. Enkrat sem jo videl, na hitro, lepa ...".  Nato je pogovor hitro preusmeril na Trumpa v tretji osebi. Tiskovni predstavnik je novinarki še potožil, kakšne so igralke in pevke, ki Trumpa kličejo in želijo dobivati z njim. 

Miller je bil navdušen nad družabnim življenjem Trumpa, češ, Donald živi z Marlo in ima še tri druga dekleta. 

Miller je v pogovoru tudi omenil svoj status in dejal, da je pri Trumpu še "nov", da pa se mu zdi, da mu Trump zaupa ter da bo delo tiskovnega predstavnika opravljal krajši čas, nato pa da bo nadaljeval svojim življenjem.

Ujet na laži

Ko se je Trump zaročil Marlo, je bil v medijih objavljena njegova izjava, da je šlo pri klicu Johna Millerja za šalo, ki je šla po zlu.

In kaj pravi Trump o posnetku danes? »Ne, nič ne vem o tem. Prvič slišim za to in glas nji prav nič podoben mojemu,« je o objavljenih posnetkih v petek dejal Trump za Today Show. Dodal je, da glas na posnetku ne spominja na njegovega ter da ima ogromno posnemovalcev. 

Ko pa so v petek popoldne novinarji Washington Posta imeli telefonski intervju s Trumpov na temo financ, so ga po 44. minutah še vprašali: "Ste kdaj kot tiskovnega predstavnika zaposlili osebo z imenom John Miller?" Na drugi strani je zavladala tišina, nato je bila linija prekinjena. Kasneje je Trump dejal, da ne ve, kaj se je zgodilo.

Ivana Trump