Slovenska vojska

Ministrica ob pobudah za ukinitev nejasna

T.L./STA
14. 5. 2016, 10.17
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Slovenska vojska je varuh slovenske suverenosti in nacionalne varnosti, je prepričana Katičeva.

Arhiv Svet24
Trenutne razmere ne dovoljujejo, da bi vojski namenili dodatne milijone.

 V zadnjih 25 letih "nam je uspelo zgraditi vojsko, ki se lahko danes primerja z vojskami vseh ostalih članic zveze Nato in EU", je pred dnevom Slovenske vojske (SV) za STA ocenila obrambna ministrica Andreja Katič. Prepričana je, da je SV danes "varuh slovenske suverenosti in nacionalne varnosti".

SV ima po besedah Katičeve svoje korenine v zgodovini, pri čemer izpostavlja prvo svetovno vojno in Maistrove borce, drugo svetovno vojno in narodnoosvobodilni boj ter osamosvojitveno vojno, ki so jo "pomagali izbojevati pripadniki Manevrske strukture narodne zaščite, Teritorialne obrambe in policije".

Slovenija je svojo vojsko po besedah ministrice v zadnjih 25 letih gradila postopoma "z vsemi njenimi spremembami iz naborniške v poklicno vojsko", danes pa se lahko ta vojska primerja z vojskami vseh ostalih članic zveze Nato in EU.

Katičeva verjame, da bo SV in širši slovenski družbi nasploh uspelo premagati težave, s katerimi se trenutno soočata, "tako, kot smo do zdaj premagali vse težke trenutke v naši zgodovini". "Pri tem je naš cilj jasen in utemeljen v plebiscitarni volji državljanov pred 25 leti: želimo živeti v samostojni državi, katere ključni temelj varnosti je tudi SV," je dodala.

O pobudah za ukinitev nejasno

Glede nekaterih pobud po ukinitvi SV, ki so se pojavile v pretekih letih, Katičeva odgovarja, da živimo v družbi, v kateri so dovoljena različna mnenja, na vprašanje, ali SV tudi v prihodnje vidi v zvezi Nato, pa odgovarja, da sta bili odločitvi o vstopu v Nato in EU pravi.

Slovenska vojska obeležuje svoj dan 15. maja, in sicer v spomin na 15. maj 1991, ko se je v učnih centrih na Igu pri Ljubljani in v Pekrah pri Mariboru pod okriljem takratne Teritorialne obrambe (TO) začelo prvo usposabljanje 300 vojaških obveznikov, ki so kot prvi vojaki v slovenski državi prisegli 2. junija. TO se je v Slovensko vojsko preimenovala 20. decembra 1994.