Kolinda odpušča

Duhovnik, ki hvali ustaše, kritiziral hrvaško predsednico

G.G./STA
8. 5. 2016, 17.42
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Hrvaški duhovnik v Splitu Luka Prcela je danes med mašo, ki jo je prenašala hrvaška javna televizija HRT, napadel hrvaško predsednico Kolindo Grabar-Kitarović zaradi njene obsodbe medvojne ustaške Neodvisne države Hrvaške (NDH) in branil ta kvizlinški režim. Predsednica mu je že odgovorila.

Facebook
Kolinda Grabar-Kitarović želi gledati v prihodnost.

Prcela, ki je sicer prior dominikanskega samostana v Splitu, je izza oltarja kritiziral predsednico, ki je pred nekaj tedni dejala, da NDH "ni bila niti neodvisna niti ni ščitila interesov hrvaškega naroda". Prcela je pred avditorijem gledalcev HRT dejal, da teh besed predsednici "ne more oprostiti".

Prcela je v Splitu znan po tem, da je v času vojne na Hrvaškem (1991-1995) začel maševati v spomin na voditelja NDH Anteja Pavelića.

"Ne morem nikakor odpustiti, da je Kolinda Grabar-Kitarović izjavila, da Neodvisna država Hrvaška ni bila neodvisna in da je bila zločinska. Kdo pravi, da je današnja hrvaška država bolj neodvisna od tiste, ki je obstajala med letoma 1941 in 1945," se je zgražal.

"Če je morala to reči pred Američani, potem ji postavljam vprašanje, zakaj nisi rekla, da nismo mi Hrvati vrgli atomske bombe na Hirošimo in Nagasaki. Nismo mi bombardirali ne Dresdna ne Hamburga. Koga smo mi pravzaprav ubili izven svojih meja? Dovolj je, da pljuvamo sami po sebi. Dovolj je tega, kar se je dogajalo v zadnjem času, ko sta bila predsednika, za katera lahko rečemo, protihrvaška predsednika," je dejal duhovnik.

Kolinda Grabar-Kitarović se je na njegove izjave že na kratko odzvala. "Vi meni ne morete odpustiti moje izjave, jaz pa vam odpuščam za vašo. Obrnimo se v prihodnost," je sporočila preko svojega uradnega profila na Facebooku.

Iz HRT so pojasnili, da "stališča in misli, ki so izražena med neposrednimi prenosi, ne izražajo stališč Hrvaške radiotelevizije". Hkrati so "obsodili vsako obliko sovražnega govora" in se ogradili od tovrstnih govorov.