Španija

Obetajo se prve predčasne volitve

G.G./STA
2. 5. 2016, 18.28
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

V Španiji se danes izteka z ustavo določeni rok za oblikovanje vlade po parlamentarnih volitvah 20. decembra lani. Nekaj ur pred iztekom roka ni opaziti nobenih prizadevanj za dosego dogovora o novi vladi, zato se Špancem obetajo predčasne volitve 26. junija.

Doslej vladajoča Ljudska stranka pod vodstvom premierja Mariana Rajoya ni uspela sestaviti vlade.

Pogovori o oblikovanju vladajoče koalicije so se sicer v Madridu dejansko končali že pred dnevi. Kralj Felipe VI. naj bi zato v torek razpustil parlament in razpisal predčasne volitve. To bodo prve predčasne volitve v zgodovini Španije. Predvolilna kampanja naj bi se začela 10. junija.

Parlamentarne volitve niso prinesle jasnega zmagovalca - doslej vladajoča Ljudska stranka pod vodstvom premierja Mariana Rajoya je sicer dobila največ glasov, 28,7 odstotka, a premalo za samostojno vladanje.

Stranke so se vse od volitev neuspešno pogajale o sestavi nove vlade. Ljudska stranka ni našla koalicijske partnerke, socialisti (PSOE) pa so uspeli pridobiti podporo liberalne stranke Ciudadanos, ne pa tudi levo usmerjenega Podemosa, zaradi česar ni imela zadostne večine za oblikovanje vlade.