Svet

ZDA razkritje dokumentov o TTIP označile za zavajajoče in napačno

G.G./STA
2. 5. 2016, 17.26
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Ameriški trgovinski predstavnik Michael Froman je današnje razkritje dokumentov o prostotrgovinskem sporazumu TTIP, o katerem se v tajnosti pogajajo ZDA in EU, označil "v najboljšem primeru za zavajajoče, v najslabšem pa za popolnoma napačno".

Arhiv Svet24

"Sporazum bo zaščitil in ne oslabil naše potrošnike, zdravje in okoljevarstvene standarde ter omogočil še tesnejše sodelovanje ZDA in EU za zviševanje standardov po svetu," je sporočil Froman in dodal, da se ZDA veselijo na dejstvih temelječe razprave o tem, kaj naj bi dosegli s sporazumom o TTIP in česa ne.

Podobno so se pred tem odzvali tudi v Bruslju. Evropska komisarka za trgovino Cecilia Malström je zatrdila, da EU z nobenim trgovinskim sporazumom ne bo znižala zaščite za potrošnike ali okolje, objavljene dokumente pa označila za nepopolne.

Iz 248 strani dokumentov, ki jih je danes objavila nizozemska pisarna okoljevarstvene organizacije Greenpeace, je med drugim razvidno, da ZDA v pogajanjih močneje pritiskajo na EU, kot je bilo znano doslej.

Greenpeace je posvaril, da Evropi po sklenitvi sporazuma grozijo precej nižji okoljevarstveni standardi od teh, ki veljajo sedaj. ZDA pa želijo na evropski trg spraviti več svojih kmetijskih proizvodov.

Z objavo teh dokumentov so navadni državljani prvič dobili neposreden vpogled v pogajanja. Doslej so od začetka pogajanj pred tremi leti v javnost curljale samo govorice o podrobnostih sporazuma. Vpogled v pogajanja imajo namreč le nekateri predstavniki ZDA, EU in nevladnih organizacij, a morajo o vsebini dokumentov molčati.