Nemška skrajna desnica

Video: Pred kongresom AfD aretirali 400 protestnikov

M.K./STA
30. 4. 2016, 12.13
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Nemška policija je danes aretirala 400 levičarskih protestnikov, ki so skušali članom desne populistične stranke Alternativa za Nemčijo (AfD) onemogočiti prihod na dvodnevni kongres stranke, ki se je začel na sejmišču v Stuttgartu.

Twitter
Policija je aretirala 400 levičarskih protestnikov, ki so skušali članom desne populistične stranke Alternativa za Nemčijo (AfD) onemogočiti prihod na kongres stranke.

Protestniki so v policiste in novinarje metali petarde ter zažigali pnevmatike. Izbruhnili so tudi spopadi med privrženci levice in člani AfD. Prizorišče varuje okoli 1000 policistov, ki so po besedah očividcev uporabili tudi poprov sprej.

Kljub protestom se je konferenca danes zjutraj začela, tako kot je bilo načrtovano.

Profimedia

Na kongresu AfD, ki je bila leta 2013 ustanovljena iz nasprotovanja evru, ob začetku begunske krize pa se je osredotočila na nasprotovanje prihodu beguncev v Nemčijo, naj bi se zbralo okoli 2400 njenih članov. Na kongresu naj bi sprejeli prvi program stranke. Po pričakovanjih naj bi se na tem srečanju stranka preoblikovala v odkrito protiislamistično stranko. Med drugim namerava AfD prepovedati nošo burke in doseči zakonsko prepoved gradnje minaretov v Nemčiji.

Marca je stranka na deželnih volitvah v treh nemških zveznih deželah doživela velik uspeh. V svoji kampanji poudarja nasprotovanje odločitvam zvezne kanclerke Angele Merkel in njeni politiki priseljevanja, odločitev o sprejetju milijona beguncev v letu 2015 pa označuje za katastrofalno.