Vsi imamo istega Boga

Iz sinagoge bo nastala mošeja

G.G./STA
26. 4. 2016, 14.49
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

V Marseillu na jugu Francije bo tamkajšnja judovska skupnost sinagogo, ki jo vse manj uporablja, prodala muslimanskemu kulturnemu društvu, poslopje pa naj bi nato spremenili v mošejo.

Predsednik judovskega verskega sveta v Marseillu Zvi Ammar je povedal, da so sinagogo zgradili Judje, ki so leta 1962 prišli iz Alžirije. Gre za zaseben verski prostor, ki stoji blizu železniške postaje, prodali pa jo bodo združenju Al Badr, ki že upravlja sosednjo manjšo mošejo.

Ammar je prodajo sinagoge označil za pozitiven dogodek in pojasnil, da se judovsko prebivalstvo že kakih dvajset let seli s tega območja v druge četrti v Marseillu. "Vsi imamo istega Boga, ključno je, da vse poteka v sozvočju," je še poudaril Ammar.

Sicer pa je izpostavil, da je judovska skupnost v Marseillu zelo dinamična in da se je število sinagog v tem mestu v 30 letih skoraj podvojilo - z 32 na 58. V mestu živi okoli 70.000 Judov, ki predstavljajo eno največjih judovskih skupnost v Franciji in Evropi, pa tudi 220.000 muslimanov, med njimi 70.000 takšnih, ki prakticirajo vero.