Boj proti teorizmu

Kaj je direktor Cie nenapovedano počel v Sarajevu

M.K./STA
23. 4. 2016, 16.32
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Direktor ameriške obveščevalne agencije Cia John Brennan se je ob koncu dvodnevnega obiska v Sarajevu sestal s prvim človekom Obveščevalno-varnostne agencije BiH (Osa) Osmanom Mehmedagićem,

Twitter
Direktor Centralne obveščevalne agencije John Brennan

Brennan in Mehmedagić sta se na sedežu Ose v Sarajevu pogovarjala približno uro. Vsebina pogovorov ni znana, mediji pa niso smeli niti v bližino poslopja.

Direktor Cie je v Sarajevo nenapovedano prispel v petek in sicer na poti iz Rijada. V Sarajevu se je potem sestal z več visokimi predstavniki policije, tožilstva in varnostnih organov. Nekateri izmed njih so kasneje potrdili, da so se pogovarjali o različnih oblikah sodelovanja na varnostnem področju, vključno s sodelovanjem na področju boja proti terorizmu.

Kot je povedal načelnik uprave za koordinacijo policijskih sil v BiH Mirsad Vilić, sta se z Brennanom pogovarjala "o sodelovanju in koordinaciji policijskih agencij v BiH, o tujih borcih, radikalizaciji in deradikalizaciji in strategiji BiH za boj proti terorizmu".

Povedal je še, da imajo ZDA BiH za partnerja v boju proti terorizmu in obljubil ameriško podporo, tudi v obliki izmenjave obveščevalnih podatkov.

Brennan sicer ni prvi direktor Cie, ki je obiskal BiH. Pred njim sta bila v Sarajevu že tudi njegova predhodnika David Petraeus in Michael Hayden.