Islamski skrajneži

Z mačetami potolkli profesorja angleščine

G.G./STA
23. 4. 2016, 11.44
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Zaenkrat še neidentificirani napadalci so danes v Bangladešu sredi belega dne z mačetami napadli in usmrtili univerzitetnega profesorja. Policisti sumijo, da gre za delo islamskih skrajnežev, ki so v zadnjem obdobju izvedli nekaj podobnih umorov sekularnih in ateističnih aktivistov,

Facebook
Profesor angleščine Rezaul Karim Sidiki je šel v nos skrajnežem.

Profesorja angleščine Rezaula Karima Sidikija so napadalci napadli v mestu Rajshahi na severu Bangladeša, ko je šel od doma na avtobusno postajo. Napadli so ga od zadaj in ga skoraj obglavili.

Po navedbah šefa tamkajšnje policije Mohameda Šamsudina ta napad nosi vse znake prejšnjih umorov, ki so jih izvedli islamski skrajneži na ateistične blogerje in aktiviste. Tudi 58-letni profesor Sidiki je namreč sodeloval pri več kulturnih programih, ki naj bi šli v nos skrajnežem.

Značilni slog za skrajneže

Policija je osumila skrajno skupino Džamajetul mudžahedin Bangladeš, ki je od leta 2013 izvedla nekaj podobnih napadov. Zadnji je bil v začetku meseca v prestolnici Daka. Pri vsakem od tovrstnih napadov so žrtev razsekali z mačetami ali noži.

V Bangladešu vse bolj aktivni postajata teroristična mreža Al Kaida in skupina Islamska država. Obe teroristični skupini sta prevzeli odgovornost za več odmevnih napadov na tujce oz. pripadnike različnih manjšin v državi. A vlada v Daki zagotavlja, da te skupine v Bangladešu ne delujejo, ampak da gre predvsem za "domače skrajneže".