Podnebni sporazum

'Obdobja potrošnje brez posledic je konec'

G.G./STA
23. 4. 2016, 08.33
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Kitajska je napovedala, da bo Podnebni sporazum iz Pariza, ki ga je v petek v New Yorku podpisalo 175 držav, ratificirala do septembra letos, Francija napoveduje ratifikacijo do poletja, letos bodo to storile še Kanada, Mehika in Avstralija, že v petek pa je to storilo 15 držav.

Reuters
Dobro razpoloženi po podpisu: Ban Ki Moon, John Kerry in njegova vnukinja.

Profimedia
Igralca skrbi, kakšen planet bomo pustili zanamcem.

Petkova celodnevna slovesnost na sedežu ZN je uresničila sanje generalnega sekretarja Bana Ki Moona, ki si je boj proti podnebnim spremembam zadal za svoj prioritetni cilj, ko je pred desetletjem prevzel vodstvo svetovne organizacije.

"Na obzorju se kažejo orisi novega in boljšega sveta," je dejal Ban, s čimer je mislil tudi na razvojno agendo 2030 o kateri so svetovni voditelji razpravljali v četrtek in podnebne spremembe so njen neločljiv del.

"Obdobja potrošnje brez posledic je konec," je povedal Ban v petek na jutranji otvoritveni slovesnosti pred rekordnim dnevom podpisov na sedežu ZN. Lani decembra sprejeti Pariški sporazum je podpisalo 175 predstavnikov držav, veljati pa bo začel, ko ga bo ratificiralo ali kako drugače doma potrdilo 55 držav, ki predstavljajo 55 odstotkov vseh izpustov toplogrednih plinov.

Upajo na zmago demokrata

Uvodoma se je ugibalo, da bi se to lahko zgodilo do leta 2020, vendar pa sedaj kaže, da se bo to morda že letos. Predvsem za ZDA je pomembno, da sporazum stopi v veljavo do konca januarja, ko se bo predsednik Barack Obama poslovil s položaja.

V primeru, da v Belo hišo pride republikanec, se lahko ponovi zgodba o umiku od Kyotskega protokola, ki ga je uprizorila administracija Georga Busha mlajšega. Če pa bo sporazum v veljavi, lahko ZDA od njega odstopijo najhitreje šele po štirih letih. V primeru, da zmaga demokratka Hillary Clinton težav ne bo.

Ameriški državni sekretar John Kerry je na podpis simbolično pripeljal svojo vnukinjo, francoski predsednik Francois Hollande pa je poudaril, da bo treba do leta 2020 najti 100 milijard dolarjev za uresničevanje sporazuma, pri čemer morajo dati vzor razvite države. Svečanega skupinskega podpisa se je udeležil tudi premier Miro Cerar, ki je dejal, da gre za prelomnico.

Reuters
Podpis je prispeval tudi slovenski premier Miro Cerar.

Tudi za Slovenijo izjemnega pomena

"Tukaj sem zato, da bo Slovenija lahko ohranila svoje vode in gozdove, svoja naravna bogastva kajti s podpisom skupne zaveze po Pariškem sporazumu se skupaj z ostalimi državami sveta zavezujemo, da bomo varovali svet pred negativnimi klimatskimi spremembami. Mislim, da je to za Slovenijo izjemnega pomena. Tako za naše naravne lepote kot za naše življenje v prihodnje in za svet," je po nastopu dejal Cerar in dodal, da bo Slovenija sporazum ratificirala prihodnje leto.