Veliki odpustki zaslužkarjem

Panama je le dimna zavesa

M.K.
15. 4. 2016, 10.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Ameriški davčni sistem izgublja milijarde dolarjev, ker dopušča dopuščanja velikim mednarodnim korporacijam, da se izogibajo plačevanju davkov.

Arhiv Svet24
Slika je simbolična.

Medtem, ko so mediji uperili prst v določene posameznike, Pepe Escobar, razvpito mednarodno novinarsko pero, opozarja na poročilo nevladne organizacije za boj proti revščini Oxfam, ki navaja osupljive podatke.

Ameriške korporacije skrivajo stotine milijard dolarjev, ki pripadajo davkoplačevalcem

Multinacionalne korporacije, ki se izogibajo plačevanja davkov, v povprečju prikrajšajo ZDA za približno 111 milijard ameriških dolarjev, revnim državam pa vsako leto odtegnejo po oceni približno 100 milijard ameriških dolarjev, ki bi jih lahko namenile za izobraževanje, zdravstvo, infrastrukturo in druge oblike zmanjševanja revščine. Ameriški politiki in mednarodni davčni sistem multinacionalnim korporacijam omogočajo izogibanje plačevanja davkov, s čimer prispevajo k nevarnemu povečevanju neenakosti, ki spodjeda družbeno tkivo in ovirajo gospodarsko rast, piše v poročilu.

Med 50 podjetji so med drugimi tudi Alphabet (Google), American Express, Apple, AT&T, Cisco Systems, Coca-Cola, Chevron, Dow Chemical, HewlettPackard, General Motors itd.

Izrabljajo tog davčni sistem in političen vpliv

Novo raziskovalno poročilo, ki so ga pripravili pri Oxfam in v katerega so zajeli 50 največjih ameriških podjetij, osvetljuje, kako tog je postal davčni sistem in kako ta podjetja izrabljajo precejšen političen vpliv za to, da zase pridobijo še več nagrad v obliki posojil, oprostitev dajatev in drugih oblik vladne podpore.

Raziskava je pokazala, da najvišjo podporo z davkoplačevalskim denarjem prejemajo najbolj dobičkonosna podjetja v ZDA, čeprav uporabljajo najbolj agresivne oblike izmikanja plačevanja davkov.

Na podlagi javno dostopnih finančnih, lobističnih in investicijskih podatkov poročilo Oxfam ugotavlja, da:

Od leta 2008 do 2014 je 50 največjih ameriških podjetij skupno prejelo 27 dolarjev zveznih posojil, posojilnih jamstev in olajšav, za vsak dolar, ki so ga plačale kot zvezni davek.

Od leta 2008 do 2014 je teh 50 podjetij porabilo približno 6,2 milijard dolarjev za lobiranje, medtem ko so prejela 11,2 bilijard v obliki zveznih posojil, posojilnih jamstev in olajšav.

Čeprav je teh 50 podjetij v obdobju od 2008 do 2014 globalno zaslužilo skoraj 4 bilijarde dobička, so uporabila davčne oaze za znižanje skupne davčne stopnje na vsega 26,5 odstotka, kar je veliko nižje od 35 odstotkov in celo nižje od povprečnih davčnih stopenj, ki se odmerjajo v drugih razvitih državah. Samo 5 od 50 podjetij je plačalo polnih 35 odstotkov korporativne davčne stopnje.

Ta podjetja uporabljajo megleno in tajno omrežje več kot 1600 prikritih hčerinskih družb v davčnih oazah za to, da skrijejo približno 1,4 bilijarde dolarjev offshore zaslužka. Poleg 1600 znanih hčerinskih družb, so ta podjetja uspešno prikrila še več tisoč dodatnih hčerinskih družb, predvsem zaradi blagih zakonskih predpisov za oddajo poročil.

Za vsak porabljen dolar za lobiranje je teh 50 podjetij skupno prejelo 130 dolarjev davčnih olajšav in več kot 4000 dolarjev zveznih posojil, jamstev in subvencij.

Nevarna raven neenakosti se še poglablja

Prepad med bogatimi in revnimi se poglablja do novih skrajnosti. En odstotek najbogatejših je pridobil več bogastva kot ves preostali svet skupaj. Hkrati pa se je bogastvo v lasti spodnje polovice človeštva v zadnjih petih letih zmanjšalo za bilijon dolarjev. Samo 62 posameznikov poseduje enako bogastvo kot 3,6 milijarde ljudi, kar je polovica človeštva. Ta številka se je iz 388 zmanjšala od leta 2010. Ti dramatični statistični podatki so le zadnji podatki, ki kažejo, da danes živimo v svetu z zelo nevarno ravnijo neenakosti, ki pa se le še poglablja.