Svet

Spopadi v Gorskem Karabahu ne pojenjajo

M.K./STA
4. 4. 2016, 10.22
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Spopadi med azerbajdžanskimi in armenskimi silami v Gorskem Karabahu, ki se nadaljujejo kljub mednarodnim pozivom k ustavitvi, so danes zahtevali tri smrtne žrtve na azerbajdžanski strani.

Twitter
Novejši spopadi so doslej zahtevali najmanj 33 smrtnih žrtev med vojaki na obeh stran.

Najnovejši spopadi v Gorskem Karabahu, ki že veljajo za najhujši izbruh nasilja v zadnjih desetletjih, so se začeli v petek zvečer in so doslej zahtevali najmanj 33 smrtnih žrtev med vojaki na obeh stran. Zabeležili so tudi dve smrtni žrtvi med civilisti.

Spor glede Gorskega Karabaha sega še v 90. leta prejšnjega stoletja, v čas razpada Sovjetske zveze. Gre za območje, na katerem živijo predvsem armenski kristjani, a leži globoko na območju Azerbajdžana, katerega prebivalstvo je večinoma muslimansko. Armenci trdijo, da skušajo zgolj zaščititi tamkajšnje Armence pred napadom Azerbajdžana, slednji pa trdi, da je Armenija okupirala azerbajdžansko ozemlje.

V spopadih v letih od 1991 do 1994 je bilo ubitih okoli 30.000 ljudi, na tisoče pa jih je zapustilo območje. Maja 1994 sta obe strani dosegli dogovor o prekinitvi ognja, ne pa tudi končne rešitve. Vsake toliko med obema stranema izbruhnejo novi spopadi.